След ожесточените дебати относно договора за името между Атина и Скопие в гръцкия парламент в сряда и четвъртък, депутатите ще гласуват за ратификацията на споразумението в петък в 14:30 часа.
 
„На една стъпка сме от историческо събитие“, заяви премиерът на страната Алексис Ципрас в парламента, като добави, че дългогодишният спор за името на бившата югорепублика е лишил Гърция от скъпоценен дипломатически капитал. Той посочи, че инерцията и отлагането са довели до това, че повече от 130 страни са признали БЮРМ като „Македония“ и обвини основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ в „политическо лицемерие“ за това, че е сменила позицията си по въпроса.
 
Министър председателят също така осъди заплахите срещу и сплашването на депутати, подкрепящи Преспанския договор, съобщава „Катимерини“, цитиран от „Фокус“.
 
Лидерът на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис, от своя страна, описа сделката като „национално поражение“, чиято ратификация няма да гарантира влизането на БЮРМ в Европейския съюз.
 
„По всяко време Гърция може да наложи вето на приемането на Скопие в европейското семейство“, подчерта той. „Ако гърците ми се доверят да стана премиер, аз ще откажа да тълкувам споразумението по този начин“.
 
Що се отнася до Преспанския договор, Мицотакис счита, че той е „минно поле“, което щом веднъж бъде ратифицирано, ще бъде невъзможно да бъде отменено и трудно да бъде модифицирано. Политикът призова народните представители да се изправят пред „историческата“ си отговорност и да отхвърлят споразумението.
 
Лидерът на „Независимите гърци“ (АНЕЛ) Панос Каменос нарече опозиционните депутати, които подкрепят договора, „шестте Ефиалти“, визирайки Ефиалт, който предава гърците на нахлуващите персийци.
 
Ставрос Теодоракис, лидер на центристката „То Потами“ (Реката), който също видя как партията му се разпадна заради недоволство относно Преспанския договор, заяви, че Гърция трябва да подкрепи пакта, или рискува да разочарова своите западни партньори. „Ако отхвърлим споразумението, страната ще бъде изолирана международно“, сигурен е политикът.
 
Бившият външен министър Никос Коциас, архитектът на сделката, който напусна правителството миналия октомври след сблъсък с Каменос, нападна „Нова Демокрация“ за това, че се противопостави на споразумението. „Преспанският договор работи за вас - каза той – Решава проблем, който вие не можахте да разрешите“, каза Коцияс. Критиките на Коциас бяха опровергани от бившия консервативен външен министър Дора Бакоянис, която заяви, че бившият премиер Костас Караманлис се е опитал да постигне споразумение, което е било блокирано от правителството на бившата югорепублика.
 
Бившият премиер от „Нова Демокрация“ Андонис Самарас, от своя страна, посочи, че сделката легитимира иредентистките претенции на БЮРМ. „Преспанският договор нарушава националната линия“, заяви той. „Той не решава проблемите, а създава редица нови“.
 
По-рано в четвъртък Караманлис излезе и с писмена позиция, в която обвини правителството, че бърза да финализира сделката „с прекомерна бързина“ и пренебрегва чувствата на гражданите. „Правителството трябваше да се съобрази с чувствителността и да се вслуша в резонните опасения на огромното мнозинство от гражданите“, написа бившият гръцки премиер. „Не е приемливо националните въпроси от такава важност да водят до напрежение, което създава климат на разделение“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!