Връчването на мандата на 30 юли е противоконституционно, нелегитимно и нищожно. То трябва да бъде извършено отново при спазване на Конституцията и другите норми. Защото Слави Трифонов няма право да предлага кандидат за премиер. Това твърди в свой пост съпредседателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" адв. Николай Хаджигенов, позовавайки се на становището на бившия депутат Николай Близнаков, съавтор на Конституцията.

"Не познавам г-н Пламен Николов, от представянето му в Панорама ми се стори симпатичен, добронамерен, любезен човек, който би искал да се хареса на повече хора, а не да влиза в конфронтация. Е, да, вярно, че му липсва основното за премиер – политическото лидерство и визионерство, политическия, а дори и просто обществен опит, а дори и поне общата политическа култура.

Ясно е, че не може политик да не знае кои са страните по Преспанския договор в разгара на кризата и обществения интерес към Македония. По-смущаващото е липсата на какъвто и да било опит в защита на обществени каузи, на принципи, на позиции. Смешен бе опитът му за измъкване, сравнявайки своите „битки“ с тези на министър Василев... Така че, вероятно, човекът може да има бъдеще като мениджър, а защо не и в науката, но засега не е показал никакви данни за политик и държавник.

Впрочем, с основание в многобройни коментари бе отбелязано, че той не е „предприемач с много богат международен опит“, а мениджър на много ниско ниво. Смущава и претенцията за хуманитарист и учен, който, обаче, няма никакви изяви в тези области. И т.н. , и т.н.
Както и да е, дори и да не е подходяща кандидатурата, щом (ако) тя е предложена по съответния конституционен ред, ще следва гласуване в Народното събрание.

Но дали бе спазена Конституцията при посочването на кандидата и връчването на мандата?

Въпросът е: Има ли право Слави Трифонов да предлага кандидат за премиер ? Струва ми се, че отговорът е недвусмислен – не, няма право.
Ясно е, че ИТН има най-голямата парламентарна група и съгласно чл.99, ал.1 на Конституцията, Президентът връчва на излъчено от нея лице първия мандат.

Но КОЕ Е ЛИЦЕТО, имащо право да получи мандата? Мисля, че Конституцията е ясна – това не е лице, определено от Председателя на съответната партия (в случая Ст.Т.), нито от ръководния и орган (Националния съвет). Това е лице, „посочено от най-голямата по численост парламентарна група“ (Конституцията, чл.99).

Посочен ли е Пламен Николов от Парламентарната група на ИТН ? Изглежда, че отговорът е: „НЕ“. Изводът – връчването на мандат за премиер на Николов вероятно е нелегитимно, тъй като е в противоречие с Конституцията.

Няма данни Парламентарната група ИТН да е гласувала г-н Николов да получи мандат за съставяне на правителство, представители на ИТН не знаят за такова гласуване. Може би все пак партията-победител да има право и да е определила кандидата по съответния ред? Ако го е направил г-н Трифонов с най-близките си хора (т.нар. Изпълнително бро), това би бил нищожен акт, тъй като ще е в нарушение Устава на партията (а Уставът е законно призната „конституция“ на всяка партия).

Съгласно Устава, Националният съвет „утвърждава кандидатите за публични и изборни длъжности по предложение на общинските събрания“ – а НС на ИТН също не е бил свикван тези дни (в НС членуват над 100 човека).

Но, както посочихме по-горе, дори и легитимно решение на ПП ИТН не е достатъчно, ако няма решение на парламентарната група.
Изводът е ясен – мандатът е връчен неправомерно. Тук, очевидно, има пропуск и на Президента Радев и неговата администрация.
Какво следва тогава ?

Имаме интересен конституционен казус. Струва ми се, че мандатът трябва да се върне и да се връчи отново на лице, излъчено легитимно от съответния орган. Този орган (Парламентарната група) може да определи пак Пламен Николов, ала може и друго лице. Става малко комично, ама като недоглеждат.... Впрочем, по-добре комично, отколкото трагикомично.

За последното ме насочва публичното заявление на г-н Николов в ПАНОРАМА – в отговор на въпроса защо и дали е склонен да остави такава висока мениджърска позиция, той отговори: „..- Аз съм все още само кандидат за позицията премиер на страната...(тоест, защо ме питате сега, не зная, рано е да Ви отговоря по същество ?!)... От друга страна, ако се наложи и се гласува от парламента този кабинет, тогава вече ще взема съответното решение как да продължа оттук нататък...“ . Моля ??

Значи г-н Николов „ще вземе съответното решение“ СЛЕД като парламентът го избере за министър-председател? Ами ако съответното решение не е очакваното (оставям фирмата си), а е другото – „Ами оставам във фирмата си, не ща да съм премиер?“ ? Щом тепърва ще се решава, значи за него има поне две опции (да остави едното или да остави другото).

Но всички ние не възприемаме така нещата – кой отговорен човек не е наясно, че решението трябва ВЕЧЕ ДА Е ВЗЕТО и кандидатът за министър-председател може да даде само един отговор на водещия ПАНОРАМА – „Разбира се, че оставям фирмата си, защото държаввата е много по-важна!“
Смях ...
Николай Близнаков
Юрист, екс-депутат от В Н С
съавтор на Конституцията