”Имаме достатъчно опитни дипломати и служители в посолството и консулствата ни в Турция. Радвам се, че те са реагирали бързо. Убеден съм, че те ще направят всичко възможно да защитят правата на българските граждани. Знаем, че Турция е в извънредно положение. Срокът му се удължи за пореден път. Надяваме се нашите дипломати да положат максимални усилия”. 
 
Това каза депутатът от ДПС Хамид Хамид в ефира на ”Денят на живо” по Канал 3. 
 
”Бих посъветвал всички български граждани да се отнесат сериозно към това извънредно положение в Турция, защото публикации в социалните мрежи, дори и на шега,биха предизвикали сериозни главоболия на всеки. Живеем в тревожни времена. В цял свят на подобни шеги биха реагирали доста остро. Нека сме малко по разумни в такива ситуации и да не публикуваме подобни неща”, коментира още той. 
 
”Информацията за българи в списък с терористи беше изнесена по медиите. МВнР я поиска по официалния ред справка. Такава справка не беше предоставена и предполагам, че става въпрос за пиар кампания на някоя медия най-вероятно, защото ако има такава турската държава по дипломатически път би трябвало да ни предостави пълна информация за тези граждани, за да можем и ние да предприемем действия. Това е най-нормалното. Ние сме партньори, в НАТО сме. Помагаме си и работим добре с Турция в борбата с тероризма. Няма логика тези лица и тези имена да не бъдат предоставени. Най-нормалното е те веднага да ни бъдат предоставени, за да може България да вземе мерки”, заяви депутатът. 
 
”В договора за добросъседство с Македония няма нещо, което да ни притеснява. Подкрепяме усилията на министър-председателя да доведе този процес докрай. Имаме интерес от този договор. Македония също. Балканите имат интерес от този договор. И Европа има интерес от този договор. Трябва да поставим нашите отношения с Македония изцяло на прагматична основа, да оставим историците да се занимават с историята, защото тази емоционална обремененост, която имаме с Македония, емоциите пречат на добросъседството. Надявам се да започне нова ера в отношенията ни. Очаквам македонските политици да осъзнаят, че добросъседството, приятелството с България в частност, както и бъдещото членство на Македония в НАТО и ЕС, е единствения шанс на Македония да върви напред и да се развива. Ние сме убедени, че Македония трябва да следва пътя на България заедно в НАТО и заедно в ЕС”, смята той. 
 
”България трябва да има различни пътища за получаване на газ – и втора тръба на Турски поток и възобновяване на вече затворени проекти. Трябва всичко да се поставя на прагматична основа, да се оцени националният ни интерес. Говорим от много време за диверсификация на българския газ – време е да вървим към нея. Трябва да имаме колкото се може повече източници на газ”, каза Хамид.