Петролното ембарго над Русия означава да останем без петрол и без горива. Ще останем най-вероятно без обществен транспорт. Това заяви пред Нова телевизия Хамид Хамид от ДПС по повод позицията на партията за петролното ембарго.

"Няколко държави са получили отсрочка за петролното ембарго, а най-уязвимата държава – България, не е. Не говорим за това дали да има или да няма изобщо", уточни той.

Той обясни, че в голяма част от общите цени на горивата при краен потребител са включени акцизи и такси, така че има механизми да се повлияе върху цената на горивата и по законодателен път.

Според Хамид, решението за помощ за Украйна не е опасна стъпка, защото не става въпрос за изпращане на боеприпаси. „Трябва да участваме активно в действията си с нашите партньори, а не да се снишаваме, защото това води до последващи проблеми”, каза той.

„ДПС се готви за предсрочни избори, готови сме за предсрочни избори. Аз мисля, че те вече закъсняват, защото това е най-слабото правителство след комунизма. Не е имало толкова некадърно правителство, което вместо да решава проблемите на държавата, да се занимава с торите на съпругата на премиера”, заяви Хамид.

Според него, действията на кабинета са прокризисни, а не са насочени към решаване на проблемите на българските граждани. „Един популизъм, едно бръщолевене за тортите на съпругата на премиера”, коментира депутатът.

„Не сме обсъждали темата за вот да на недоверие, но всяко действие на това правителство е само по себе си вот на недоверие”, смята той.

„Министерски съвет избяга от дебата за решението за Украйна. Скриха се като мишки, като плъхове, затова по най-бързия начин трябва да се измитат от Министерски съвет. Ние сме опозиция и бихме подкрепили вот на недоверие”, обясни Хамид.

„Те живеят в някакъв собствен свят на торти, кексове. Тези хора са като Макс и Мориц – визирам Кирил Петков и Асен Василев, да не се чудят”, каза още той.

„Може би трябва да попитаме спецпрокуратурата защо изпра Кирил Петков, след като цяла България и цял свят разбра, че той е подал декларация с невярно съдържание”, завърши Хамид.