Третият мандат трябва да се реализира в рамките на партиите извън ГЕРБ и ДПС. Следващото управление трябва да направи съдебна реформа и да изчисти държавата от дълбоките структури на корупцията. 

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов след консултации с държавния глава Румен Радев относно връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

"Поели сме ясен ангажимент. Нашият призив изначално е, че с партиите извън ГЕРБ и ДПС, можем да влезем в диалог", каза той. 

По думите му формацията му ще държи на ангажимента си и няма да подкрепи правителство с мандат на БСП.

"Смятаме, че третият мандат е кризисен и той ще почива на конфигурация, за която никой не е гласувал, като такава. Той трябва да е с ограничено време, от не ярки партийни фигури и да е фокусиран върху определени задачи. Всичко е въпрос на преговори", заяви Иванов. 

По думите му е важно да има нормален политически разговор.

"Без ИТН не може да се случи кабинет, аритметиката е ясна. Разчитаме, че здравият смисъл, ако не веднага, то постепенно трябва да започне да действа", добави съпредседателят на ДБ. 

"Времевият хоризонт ще обхване зимният период, когато има сериозен риск от ковид вълна", заяви той.

Според него трябва да се понесе отговорност за съставяне на правителство. "Ако изпуснем възможността за третия мандат, то отиваме на избори. Нас не ни е страх, но носим отговорност.

"Ако някой очаква да гласуваме за котки в чувал, това няма как да се случи", завърши Иванов.

БЛИЦ припомни, че още в началото на срещата Иванов укори поведението на представителите на ИТН, които не са проявили воля и диалогичност, според него, за да се състави кабинет още с първия мандат. 

Според него все още има шанс за съставяне на кабинет с третия мандат, но партиите трябва да са отворени за комуникация и консенсус. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!