Премиерът ми предложи да стана министър, за да има приемственост и продължаване на ниво на управлението. Имаше претегляне на плюсовете и минусите, но начинът на поставяне на въпроса предопределя и отговора. Това заяви новият вътрешен министър Христо Терзийски в телевизионно интервю. 

"Не можахме да се видим с Младен Маринов, но поддържаме ежедневен контакт, защото има задачи, на които е дал приоритет и аз трябва да продължа в същото темпо. Най-важни са за нас полицаите", разкри той. 

Терзийски даде коментар и за полицейското насилие на протестите: 

"Проверките, които се извършват от СДВР са три по отделни случаи. Две от тях продължават и в момента. Едната е за случая от Министерски съвет, но няма да казвам персонално имена. Установени са 4-ма служители, единият на по-висока позиция, а другите на изпълнителни функции." 

"С моя заповед ще бъде наказан служителят на по-високо ниво. Материалите са събрани и докладвани в прокуратурата. Ако едно лице е потърпевшо от полицейско насилие, може да е с различна телесна повреда. Искам да подчертая, че нямаме полза да прикриваме или заличаваме такива нарушения, защото рушат авторитета на полицейските органи. 

Служителите на тези мероприятия са много и една ескалация на ситуацията може да доведе до необмислени действия. Трябва да установим дали полицейското действие е с умисъл", обясни министър Терзийски. 

Вътрешният министър обясни, че полицията не е чакала "какафонията" на Росенец. 

"От през нощта имаше придвижване на големи групи хора. ДПС и "Демократична България" имаха разрешително, но не зная кои бяха първи там. Имаше претенции, че не може да се стигне до плажа. Знаете, че имахме комуникация за придвижването по морски води.

Ситуацията е такава, че за нас беше важно да не се допусне тези привърженици на двете мероприятия да имат такъв контакт, че да пострада някой. Условията са неподходящи да се провеждат масови мероприятия на това място. Имаше много родителите с малки деца.

Изказват се мнения, че протестът е бил невероятно мирен, но това не беше така. Имаше моменти, в които едната страна беше насъбрала доста агресия. Не съм стигнал до казуса с шефа на полицията в Бургас. Не откривам грешки, дори да имаме, те не са фатални
", посочи министърът на вътрешните работи.