Президентът на Кипър Никос Анастасиадис заяви, че  позицията на Турция спрямо руската инвазия в Украйна е "неприемлива" и настоява, че страната трябва да се присъедини към санкциите, наложени срещу Русия. Това съобщи кипърското издание „Филелефтерос“, цитирано от Факти. бг.

Анастасиадис отправи критиката си към Анкара вчера по време на неформалната среща на върха на Европейския съюз, която се провежда в Париж.

В изказването си, разпространено от правителствения говорител Мариос Пелеканос, Анастасиадис заяви, че Република Кипър, като страна, която вече почти 48 години изживява последиците на турската инвазия, разбира напълно това, което се случва сега в Украйна. Кипърският президент изрази пълната подкрепа на Кипър за дипломатическите усилия за прекратяване на войната.

Чавушоглу хвърли бомба за среща Путин - Зеленски

Той се спря и на въпроса за укрепването на отбранителните способности на ЕС, като подчерта, че при планирането им трябва да бъдат взети предвид заплахите и провокациите, пред които е изправен ЕС и страни-членки от страна на Турция.

Що се отнася до освобождаването на ЕС от енергийната зависимост от Русия, Анастасиадис спомена важната роля, която играе Кипър, включително чрез сътрудничеството си със страни от региона, за преноса на енергийни ресурси към Европа.