Заместникът на Корнелия Нинова - Кирил Добрев, не скри огорчението си пред пленума, че е засипан с атаки, откакто в публичното пространство се е завъртяла хипотезата за неговата кандидатура за лидерския пост, предава "Дарик". 

Добрев констатира, че това е довело до разделение партията и призна, че не отскоро позициите му се разминават с тези на Нинова.

"Не е тайна, че от доста време имаме сериозни различия с председателя на партията. През цялото време като зам.-председател съм бил коректен към нея, но лоялен единствено и само към БСП. 

Не приемам и никога няма да приема водеща политика в партията да бъде разделението.
 Не приемам всеки, изразил различно мнение, да бъде заливан с помия, определян като враг.

Не приемам различното мнение да се тълкува като намеса от външни сили и зависимости, а съмненията за симпатии, да бъдат наказвани с уволнения”, категоричен беше Кирил Добрев.

Според него всички социалисти, които имат партийна памет, са наясно, че подобно отношение към другари дава моментен ефект, но в дългосрочен план инициаторът винаги попада в капана на собствените си думи и действия. 

"БСП винаги е била кауза, а не нечия собственост”,
 напомни Добрев.

"Винаги съм разбирал политиката с основна задача - да събираш, а не да разделяш, да бъдеш на пулса на общественото мнение, да улавяш обществените потребности, да разбираш сигналите, които ни дават българските граждани и на тази основа да формулираш своя политически дневен ред.", каза още зам.-председателят на БСП пред членовете на Националния съвет.

Според него вътрешнопартийното напрежение тревожи членовете на БСП. 

"Груб вътрешнопартиен дебат, който се води основно в медийното пространство и част от който е прехвърлен в медиите на самата партия, предизвиква дори отвращение в нашите членове и симпатизанти и неминуемо води до тотално разделение във всички възможни органи на БСП."
, подчерта Добрев.

Той разкритикува, че соцпартията все по-често е критикувана, че води политика "на парче" и не довършва подети инициативи.

Добрев констатира, че подкрепата към БСП след карантината вече е променена, а идеи от "Визия за България" се изпълняват от ГЕРБ.

От отчета му като зам.-председател по организационната част стана ясно, че до момента са проведени 136 събрания и конференции в партията, а номинациите за лидерския пост са 47. Остават да се проведат още 164 конференции и общи събрания.