Ще подадем жалба в съда за марката „Коалиция за България“ – нелепо е 15 години по-късно Румен Петков да използва прийомите на враговете си. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция.

„Към момента четири евродепутати има „Коалиция за България“ – Станишев, Пирински, Неков и Курумбашев и като такива до 26 май са под ръководството на Румен Петков. Според ЦИК. От вчера Румен Петков е в състояние да търси сметка от тези четирима депутати как гласуват. Имаме един месец до 26-ти. Предлагам да им събере и членски внос“, допълни още Добрев.

Той посочи, че е имал възможност да говори много за политиците на прехода. „За съжаление голяма част от тях си останаха в Прехода. Оттогава досега минаха 30 години. Поколенията, времената са различни. Да копираш модел отпреди 20-30 години, в който търсиш подобна абревиетура на партия, за да заблуждаваш избирателя, днес е вече нелепо. Ако искат, могат да си изберат и да си намерят Елена Йончева, която също да си включат в листата, за да може подвеждането на избирателя да бъде пълно и на 100 %. Румен Петков водеше тази партия към много победоносни избори, но 15 години по-късно да използваш прийоми, които са използвали твоите врагове тогава, е меко казано нелепо“, подчерта още Добрев.

По думите му след тези изказвания ще последват канонада от интервюта. „Поздравявам г-н Петков, че е открил „Фейсбук“ и поздравявам хората, които поддържат неговата страница – справят се добре. Иначе това, което ще направим ние е да подадем жалба в съда и да търсим своите права. Няма да позволим по подобен елементарен начин в 21 век да бъдат подвеждани българските избиратели“, посочи Добрев.

Юристът на БСП Аглика Виденова обясни, че от партията са се надявали здравият разум да проработи. „Все пак някакви елементарни човешки, ако щеш бивши другарски емоции да надделеят, да се намери път за регламентирано разрешаване на казуса с марката „Коалиция за България“. За съжаление нашите бивши другари са решили да бъдат от страната на управляващите, да бъдат не само техни партньори, а да играят срещу семейството си, макар и бивше. На всичкото отгоре включиха и машината ЦИК. Искрено им съчувствам на тях, тъй като там има много подготвени юристи. Политическият натиск, който им беше оказан, беше нещо феноменално“, каза още Виденова.

Тя подчерта, че патентът върху „Коалиция за България“ е на БСП. По думите й той е регистриран в 14 класа за стоки и услуги, свързани с предмета на дейност на партията, касаещи хуманитарни, образователни, социални, културни, изследователски и научни дейности.