Премиерът Кирил Петков подкрепя повишаването на акциза за цигарите, пише "Флагман". 

На последното заседание на Министерския съвет той е коментирал проектопостановление за създаване на Национален съвет за координиране прилагането на Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация, става ясно от публикуваната стенограма.

„Тук искам да кажа всъщност, че България продължава да бъде на челните места, или на първо или на второ място в света, по тютюнопушене, на първо място сме за деца, на първо място сме за бременни жени, просто е безумно.

Всъщност молбата ми е тук да направим една истински ефективна мярка, за да намалим тютюнопушенето в България, рекламите, които се използват, точките за продаване близо до училища. Ние сме с най-много продажби на цигари на малолетни в света. Просто имаме много неща, които трябва да направим и наистина това според мен е една от големите задачи“, казва премиерът.

Точката обаче е отложена по искане на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова.

„Ние предлагаме да се отложи точката и да я съгласуваме отново. Становищата за съгласуване са от преди осем месеца, доста неща се промениха оттогава. Предстои промяна най-вероятно в акцизната ставка и в съотношението подвалорен и специфичен акциз при господин Василев. Все пак конвенцията е приета още 2006 г. и досега нищо не е направено. Ако приемете тези аргументи, предлагам отново да минем на съгласуване, има вече и нови министерства след новата структура на Министерски съвет“, казва Нинова.

След реакцията на Кирил Петков тя добавя: „По смисъла на закона част от събрания акциз от тютюн и тютюневи изделия трябва да се използва именно в тази посока за ограничаване на тютюнопушенето и за здравни цели, да го кажа най-общо. Много години наред това не се правеше, тази част от акциза от бюджета не отива обратно към здравеопазване или към дейности за ограничаване. Надявам се, занапред да прилагаме тази част от закона и част от събрания акциз да отива точно за превенция и за ограничаване.

Министърът на образованието Николай Денков също се намесва: „Аз бих поставил темата и в по-широк план, тя е свързана и с реакцията спрямо COVID 19 и други заплахи за здравето, които по някакви причини в нашето общество не намират необходимия резонанс. Това, което липсва, е възпитание и личен пример. Така че моята молба е, видях и реформите, които са записани в Плана за възстановяване и устойчивост, в действителност всички институции, които имаме отношение, финансово както разбрахме, подготовка на методични материали, ние ще си поемем нашата част, свързана с децата, но ние да започнем да възпитаваме отново нашите деца, ученици, общество, че няма нужда да се самоубиваме, както го правим в момента много усилено и много успешно.“

Вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов добавя „още един акцент“ по темата: „Въпреки че не са някакъв сериозен замърсител, фасовете, които са от тютюнопушенето, имат много лош имидж за страната ни, доколкото хората ги възприемат. Признавам, че от министерството имаме бележки, че не виждаме своята роля, но аз мисля, че все пак е редно да има и наша работа в това отношение.“

В крайна сметка премиерът Петков благодари за взетото отношение от министрите и отсича: „Отлагаме го за доработка и внасяне наново, надяваме се с по-високи акцизи, с по-стриктни регулации, с по-практични стъпки. Това, което е липсвало до този момент... пишат се едни доклади, но няма реални практични стъпки.“