Днес е важен ден да продължим промяната- на мисленето, и на управлението. Първата ни задача е, да осъзнаем, че ако трябва да направим по-добро бъдеще за страната, трябва да работим заедно. Това заяви кандидатът за министър-председател Кирил Петков от парламентарната трибуна.

"Заедно трябва да работим с нашите партньори от коалицията, но трябва да работим и с опозицията, що се отнася до промените в правосъдието", посочи той.

Той изброи някои от приоритетите пред новото правителство - в енергетиката е да се замрази цената на тока за битовите 

Здравеопазване: Трябва да се преборим с ковид кризата, не може да чакаме нова вълна да удари България. Имаме два варианта - премахваме зелените сертификати, затваряме си очите, другият е да кажем - трябва да се ваксинираме, но с информирането от специалисти.

Ако едно време имаше въпроси за ваксината, сега вече 8,5 милиарда са си сложили по една ваксина, каза той и разсмя залата, след което се поправи, че това е общият брой на поставените ваксини. Всички развити страни имат над 70% ваксинация, а ние оставаме зад Руанда, Таджикистан

Моята първа заповед, ако бъда избран за министър председател е всеки в Министерски съвет да има зелен сертификат", посочи Петков.

Следваща стъпка и мотото на нашето правителство ще е нулева толерантност към корупцията, каза той. Контролът над финансите ще бъде даден на г-н Асен Василев. 

Министерството на вътрешните работи ще има една единствена цел - да няма нито един човек над закона. Ще държа да се хваща корупцията от най-високото, до най-ниското ниво на тази йерархия, затова предлагам за министър Бойко Рашков.

Кирил Петков продължи да изрежда приоритети за правителството си. "Трябва да построим законно магистрала Хемус", даде за пример той и тогава направи забавна грешка: "Трябва да направим пътя Ботевград- Враца-Шумен", при което залата пак прихна в смях.

По отношение на икономиката, Петков разкри, че заради корупцията, въпреки ниските данъци, не можем да привличаме достатъчно инвестиции. За икономиката слагаме двама човека - заместник-министър председател и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и министър на иновациите и растежа - Даниел Лорер.

"Всички знаем от малки, че България има една от най-плодородните почви на света. От историята знаем, че сме били големите износители на плодове и зеленчуци. Време да си върнем този статут обратно. Време да произвеждаме здравословни храни с висока добавена стойност. Време е да запазим горите си и да ги управляваме добре. За земеделски министър предлагаме Иван Иванов".

Отбраната трябва да бъде в синхрон с външната ни политика. Трябва да е с огромен фокус върху нулева корупция в армията. Тя трябва да е адекватна и ефективна. Затова предлагам Стефан Янев за тази позиция, посочи Петков.

Академик Николай Денков е нашето предложение за министър на образованието - има огромната задача да подготви децата да са адекватни в новите условия на труд не само за следващите десет години, но до 2080 година. Българското образование много бързо трябва да влезе в крак с времето - да имат основни умения като критично мислене, анализиране на огромен обем данни, работа в екип. Нито едно дете не трябва да се оставя зад борда.

"Ще бъда равен с всички", обяви на финала на изказването си Петков и призова и коалиционните партньори, и опозицията да подкрепят това правителство: "След 4 години България ще е по-хубаво място.", обеща той.