Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров е с отнет от ДАНС допуск до класифицирана информация за база на данни, събрани по време на контрола за надеждност. Това потвърди премиерът Кирил Петков, предава bTV.

„Приветствам ДАНС и българските служби за сигурност – трябва да показват решителни действия; всеки пък, когато виждат нарушение на закона, трябва да действат, да бъде ясно, че няма човек, който е над закона“, заяви той. 

По думите му данните са събирани „дълго време“, но е класифицирана информация кога е започнало разследването и какво точно е било открито.

Отнетият допуск до класифицирана информация не означава директно освобождаване на Цацаров от КПКОНПИ, но по думите на премиера това „прави неговата работа в някаква степен невъзможна“.

„За мен това, че нямаме истински сериозни дела за корупция на високите етажи на властта, показва абсолютно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата, която всички български граждани се надявахме да бъде свършена. Оценката ми е силно отрицателна“, коментира Петков. 

Той изрази надежда, че вчерашният анонс за оставката на Цацаров и днешното отнемане на допуска не са свързани.

Най-добрият ход за Гешев

Кирил Петков подчерта, че мнението му за главния прокурор Иван Гешев съвпада напълно с това на управляващата коалиция, която с декларация в парламента днес поиска Обвинител №1 да се оттегли. 

„Вече доверието – явно и на управляващата коалиция, и моето лично, както и на голяма част от българския народ, вече е сведено просто до факта, че най-добрият акт е да си подаде оставката.

Никой не вярва, че прокуратурата работи както би трябвало да работи. Има огромно ниво на сериозни престъпни дейности, които все още не са били обект на наказателни и на осъдителни процедури“, заяви министър-председателят.

Той е убеден, че НС ще работи по законодателни промени, „за да дадем нов облик на българската прокуратура“.