Идеята, че от Гешев можеш да отидеш при Сарафов е неприемливо и затова реагирахме веднага. ВСС фокусира и само прокурорската колегия гласува за новия избор, което не е правилно. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков пред bTV.

"Може да се стигне до ВАС, за да се вземе становище. Имаме партии със сериозен брой депутати, които няма да си затваряме очите. Поискахме Сарафов да подаде оставката си, правим протест и в петък. Този тип заменки не е пътят, по който България трябва да се движи", обясни той. 

Петков заяви, че промените, които готвят в конституцията ще повлияят силно на ВСС. 

"Всички сме нетърпеливи да видим една подредена съдебна система. Стъпките обаче са бавни и трудни", посочи той. 

"Исках да видя документацията на делото ми. Призовах прокуратурата да го направи публично, защото беше смешно. ВКП каза, че иска документите до 14 часа и отмени решенията на другите три прокуратури и ми поиска имунитета.

В момента, когато тази подмяна се случи, аз не исках някой да си каже, че сега Сарафов ще оттегли искането за имунитета ми. Ако аз уважавам себе си и казвам, че този човек е нелегитимно избран, то не мога да разчитам на неговата преценка и си дадох имунитета. Не исках да му дам тази възможност, защото знам, че няма от какво да се страхувам", разкри Петков. 

Съпредседателят на ПП припомни, че за конституционна реформа трябва да има 160 гласа. 

"Трябва да работим с партиите. Единият вариант е псевдреформа - да се вижда, че има, но реално да няма. Ако се тръгне по този път, ще хвърлим бялата кърпа и няма да сме смокинов лист на никой. Ако се тръгне по правилните стъпки, то ние сме платформата и партньора, с който може да се случи", коментира Петков. 

"С БСП говорихме почти веднага, Нинова трябваше да каже иска ли тези разговор. БСП казаха, че искат да говорят в текстове, а не принципно. Христо Иванов покани "Възраждане" и ИТН.

Искаме или не искаме - трябва да говорим с всички. ДПС ни поканиха и всичко се случва пред очите на всички. Никой не може да каже, че правим нещо тайно. Тук ДПС са били 30 години в политиката. Те трябва да решат какво се изисква да направят, за да си гарантират дълголетието", заяви той. 

За бодигарда си, станал зам.-министър, той каза, че имал голяма експертиза в МВР. 

"Има три страни за всяко назначение. Министърът трябва да одобри екипа си. Всички предложения трябва да се контрират от всяка една от трите страни, така че само предложения, за които са съгласни и трите страни, продължават", допълни Петков. 

Крайното решение за кандидатурите в правителството се взима от Мария Габриел и Николай Денков. 

"Ще предложим двама кандидати за еврокомисията - мъж и жена. ПП-ДБ предлага Даниел Лорер. Той е първият министър на иновациите и вярвам, че би бил ценно допълнение към комисията", допълни той, обяснявайки, че ГЕРБ-СДС ще излъчи втория кандидат. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук