Трябва, като част от демократичния свят, не можем да бъде безучастни. Не можем да кажем: Това си е украински проблем. Тука някакви хора умират, нас това не ни интересува. Трябва да имаме ясна позиция. Ние, като Продължаваме промяната, я заявихме ясно, ще гласуваме следващата седмица за военна подкрепа, ще продължим хуманитарната подкрепа. 

Това заяви премиерът на България Кирил Петков след пристигането си в украинската столица Киев, където трябва да се срещне с президента Володимир Зеленски и да обсъди предоставянето на военно-техническа помощ от наша страна. 

Това не е само нечий чужд проблем, подчерта Петков. 

"Правителствената позиция няма да е на коалиционно споразумение и договорки. Ще се гласува в парламента. До колкото знам, би трябвало да имаме мнозинство за тази позиция", каза още той, коментирайки как ще се стигне до решението за изпращането на военна помощ на Киев. 

"Тази риторика, която я чуваме от няколко месеца, където "не давайте военна помощ на Украйна, за да има по-бързо мир". Ако това е цената на мира и ако руската държава продължава да стреля и никой няма даже възможност да се отбранява - искаме ли го този мир?

Може ли да си легнем спокойно като част от ЕС и да кажем: Ами не изпращаме нищо, нека руснаците си довършат работата и тогава всичко ще се върне като преди.

Това е позиция, която никой не може да заеме, който има уважение към нормалния свят, който има уважение, че всяка една страна има право нейните граждани да живеят без да ги обстрелва никой. Тук не са две държави, които се бият за нещо. Тука имаме една държава, към която летят ракети и се взривяват", каза още Петков. 

"Със сигурност ще кажа, че България няма да бъде безучастна в тази трагедия,. Ние заемаме ясна позиция като част от демократичния свят, че ще застанем до Украйна, защото това не е битката на Украйна, а цивилизационен избор от коя страна искаме да стоим", подчерта той. 

"Ми ако някой беше казал за Априлското въстание, това въстание колкото се може по-добре да свърши, тези хора да нямат възможност да се защитават. Това позиция ли е? За да има по-бързо има мир. Цялата ни история се базира на някакви хора, които не са се примирили с агресор, който иска да потъпче някакви хора да правят своя избор", продължи премиерът. 

Говорейки за решението на "Газпром" да спре газа за България поради отказа ни да плащаме за суровината в рубли, Петков заяви:

"Ние бяхме готови със стратегията още от февруари месец. Което означава, че имахме алтернативни източници, договорихме се със съседните страни, знаехме точните количества.

Това, което Русия се опита да направи едностранно - да ни извие ръцете, се оказа недобре планирана стратегия. Няма да плащаме в рубли, а и няма да плащаме на страни, които не са по договор. Все едно, че вашия наемател ви кае, че ще плащате на друг и в друга валута.

Хубаво е, че договорът ще е европейски. Това е част от тази европейска солидарност. И руската държава трябва да разбере, че трябва да си спазва договорите". 

Петков коментира и позицията на президента и дали между ПП и държавния глава има конфликт. 

"Президента Радев няма да го коментирам, Вчерашното му изказване може би беше даже неразбиране на ситуацията. Позорната част е идеята, че е най-добре да не се помага на Украйна, за да свърши конфликта по-бързо. Позорното е, че ние сме съгласни Русия да победи и този проблем да ни се махне от главата. Това не е позицията на демократичния свят", каза той.