Дотук бяха приказките, оттук нататък започват действията. Това заяви пред журналисти в парламента новият премиер на България Кирил Петков. 

"Отивам пеша в Министерски съвет. Ще сменя културата и ще ме виждате често да ходя пеша", обеща той. 

Той обясни, че пред правителството има спешни задачи - кризата с язовирите и цената на тока, за която трябва да се работи така, че тя да не се вдигне от 1 януари.

"Един от първите ми международни разговори ще бъде с моя колега от Гърция да видим докъде е гръцката връзка", уточни Петков.

По думите му основната част на новия министър на енергетиката ще бъде да разговаря с КЕВР.

"Ще направим ясен анализ по структури, администрации и министерства, преди да има съкращения. Този анализ ще бъде направен отчасти в следващите няколко месеца и ще бъде направен така, че за следващата бюджетна актуализация, което ще бъде в средата на следващата година, да имаме ясна представа за администрацията", добави премиерът. 

"Всеки един служител в администрацията, който се справя добре и който ще работи много в държавната администрация, не трябва да се притеснява, че ще бъде съкратен", уточни той.

"Приоритет номер две ни е ковид кризата. Ще привлека проф. Аргирова в МС като мой личен съветник. Тя е истински специалист. С нея ще привлечем специалисти, които не са свързани с коронавируса - ще привлечем кардиолози, ендокринолози, онколози - хора, които не са свързани директно с COVID-19, но да обяснят как ваксинацията влияе върху тези болести.

Много хора не са против имунизацията, но се страхуват това как ваксинацията ще им повлияе на съществуващите болести", посочи Петков по отношение на пандемията от COVID-19.

"Приоритет за нас ще бъде да направим добросъседски отношения с Република Северна Македония. Добросъседството е основа за икономически растеж на целите Балкани.

Не мога да разбера защо трябва да летя до Виена, за да кацна в Скопие. Това трябва да се случи чрез работа. Трябват ни работни групи. Балканите сме прекалено малки, за да се делим, цепим и разделяме. Нашата позиция не се променя по петте точки. Сигурен съм, че този диалог ще бъде в съвсем друга конструктивна линия', завърши той.

"Ще действаме по най-добрия начин, който знаем. Какъв толеранс ще ни бъде даден, зависи от другите".

"Ще живея в апартамента си в центъра на София, откъдето смятам да вървя пеша всеки ден", каза още той. 

Петков потвърди, че ще направи партия. „Не веднага, но ще направим”.