Днешният ден протича по план, както се надявахме. Диалогът започна конструктивно. Показахме и от двете страни, че добросъседството е голям приоритет. Това заяви премиерът Кирил Петков, който се включи извънредно от Скопие, където е на среща с колегата си Димитър Ковачевски.

Това, което се постигна днес, са два реални резултата, уточни той.

"На първо място беше изпратена нотата за дългото и късо име. Това не бива да се подценява и е голям жест. Това казва, че Северна Македония няма териториални претенции", каза Петков.

"Второто - за пръв път те не направиха целия пакет, а дадоха първа позитивна стъпка, което в последните години не е ставало. Ние за няколко дни, заедно с конструктивния подход, го постигнахме. Благодаря на колегите за подадената ръка", добави премиерът.

"Искам да кажа и на критиците, които питаха защо сме първите, които идват тук: Отговорът е, че като искате да правим истинско добросъседство, подходът е друг. С нашия подход имаме реални резултати", каза той.

Петков добави, че по време на обяда министрите на транспорта на България и Македония са се разбрали авиолонията София-Скопие да бъде реалност.

"До 30 дни ще се дадат детайлите и се надяваме до 60 дни да има самолет, който да лети между двете столици. Под половин час ще е полетът", уточни той.

"Също така се дискутира кординацията около групите и календарът вече е уговорен. Имаме среща на 25 януари. На всеки 7 дни ще има поредна група, които ще се срещат точно по начина, по който го бяхме запланували", каза още Петков.