"Никой да не се заблуждава, че това ще бъде разговор за коалиции. Ясно казваме, че няма да подкрепим първия мандат", това каза бившият премиер и лидер на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков по bTV, във връзка обявената среща между ГЕРБ и ПП.

"Чувам вчера, че Борисов говори за втори, трети мандат...чакайте малко. Поканете всичките партии - вижте дали можете да формирате кабинет. Ако не можете - кажете "не се справихме", каза съпредседателят на ПП.

"Да си свърши работата, да не бяга така. Той даже не е сигурен, дали нашите 16 политики може да бъдат съвместими", каза Петков по адрес на Борисов. 

"Ние сме евроатлантици и той е евроатлантик. Той вижда евроатлантизма през доставките на оръжие за Украйна и новите изтребители, но това не е достатъчно, има и други теми", обясни Петков, и даде пример с хартиените бюлетини, където има разминаване.

Петков коментира и защо Асен Василев е гласувал против закупуването на изтребители и защо 11 депутати от ПП са били "въздържали се".

"Имахме голяма дискусия за гласуването за изтребителите и решихме всеки да гласува по съвест", заяви той, но посочи, че не вижда как групата на ПП може да се разцепи и някои депутати да подкрепят евентуално правителство на Борисов.

Петков обясни, че срещата с Росен Плевнелиев, не е имала отношение към решението на ПП за среща с ГЕРБ.

"В третия мандат - вече идва отговорността на президента", посочи Петков и обясни, че ПП ще се явят на всяка една покана за трети мандат.  "Там е странно, партията с най-малко депутати да получи мандата. Голямата диалогичност ме притеснява", каза той за "Български Възход". 

Кирил Петков не отговори защо той и партията му се уплашиха от среща с главния прокурор Иван Гешев. "Най-доброто, което Иван Гешев може да направи, е да подаде своята оставка", измъкна се в типичен стил Петков.

"Приветстваме всякакви проверки по наш адрес. Никой не ми се е обадил до този момент, няма призовки", обясни Петков по повод обвиненията на министъра на енергетиката Росен Христов, че кабинетът "Петков" е нанесъл щети за милиони с посредниците за газа. Припомняме, че Христов вече предаде документацията на прокуратурата. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук