Служебният икономически министър Кирил Петков, който е в центъра на вниманието от няколко седмици заради евентуално двойно гражданство и несъвместимост за поста си с Конституцията, е провел среща с Н. Пр. посланика на Канада за Румъния, България и Молдова г-жа Анник Гуле, пише "Труд".

По-любопитното в случая е, че срещата е официална и се е случила при визитата на Н.Пр. Гуле у нас. Петков обаче не я афишира.

Разговорът между двамата е проведен на 30 юни, видно от официалния профил на Н.Пр. посланика на Канада в туитър. Анник Гуле определя срещата си с Кирил Петков като "отлична дискусия" за съвместни икономически и търговски отношения" между България и Канада. Н.Пр. Гуле специално акцентира и на момент от по-важните теми от срещата - споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз - СЕТА.

 


 

На снимката: Това са съобщенията от МИ за 30 и 1 юли,
видно от сайта на ведомството на Кирил Петков.
Информация за срещата с Н. Пр. Гуле - липсва.

Споразумението СЕТА бе обект на много критики в ЕС, а многократно през годините точно социалистите са имали най-горещи аргументи срещу акта. От БСП винаги са заявявали, че "подкрепилите това ощетяващо България споразумение са скъпо платени лобисти на огромните корпорации, които са натиснали ЕП в тази посока".

Не е ясно дали точно заради предстоящите президентски избори и левият електорат, на който президентът Румен Радев разчита, Кирил Петков е премълчал за визитата на Н.Пр. посланик Гуле.

Още по-странна е тази тишина за срещата, на фона на документи, които Кирил Петков трябва да получи от посолството на Канада в Букурещ.

Н.Пр. Анник Гуле коментира още в туитър във връзка с двустранните ни отношения, че "толкова много потенциал все още е неизползван".