Съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков излезе с пост в социалните мрежи посред нощ по повод изпълнения мандат от Мария Габриел. 

Кои са министрите, предложени от Габриел за нов кабинет ВИЗИТКИ

Припомняме, че както БЛИЦ писа по-рано днес от ПП-ДБ заявиха, че кабинетът, предложен от Мария Габриел не е съгласуван с тях и не са подписали коалиционното споразумение.

От малката коалиция призоваха и държавния глава Румен Радев да оттегли издадения указ за гласуване на кабинета "Габриел", тъй като част от министрите не са се съгласявали да са част от правителството.

От формацията се обърнаха и към председателя на парламента Росен Желязков да не вкарва гласуването на кабинета в дневния ред на парламента утре.

Експерти обаче обясниха, че всъщност ПП-ДБ са сътворили страшна каша.

Наред с тежките думи за Мария Габриел, навеждането, мафията и други подобни квалификации, ПП-ДБ направиха и две твърдения, нямащи никаква правна обосновка.

В опита си да убедят публиката, че Асен Василев за първи път в живота си чува, че може да остане финансов министър, а Атанас Славов е възмутен, че го карат отново да е начело на правосъдното министерство, те казаха, че Мария Габриел в изпълнения мандат е написала имената на хора, които не искат.

Ново 20! ПП-ДБ готвят ответен удар срещу ГЕРБ с този ход, намесиха и Радев ВИДЕО

В указа на Радев обаче присъства само едно име – и то не е нито Кирил Вътев, нито Зарица Динкова. Спомената поименно е единствено кандидат-премиерът Габриел.

Мария Габриел обяви най-чаканата новина пред Радев, отиваме ли на избори? ВИДЕО

Според правните корифеи на ПП/ДБ Габриел е зачеркнала опцията преговорите да продължат. Това обаче не е точно така, защото би могло да има още преговори, а решение 20 на КС от 1992 г. постановява, че съставът на МС може да бъде променян до гласуването му в парламента.

Ако проблемът на ПП/ДБ наистина беше в проектосъстава за кабинета, той може да бъде коригиран.

Впоследствие от позиция на президентството стана ясно, че Радев няма да оттегли указа си, с който праща кабинета за гласуване в Народното събрание. 

Радев си каза тежката дума за кабинета "Габриел"

А ето и какво написа Кирил Петков във Фейсбук:

"Страхът е най-лошият съветник!

Цяла България беше хвърлена отново в хаос, заради страха на двама души. Мария Габриел я бе страх да каже “НЕ” на идеята на Борисов за несъгласуван кабинет, въпреки че тя самата не бе съгласна с такъв подход за политически шантаж.

Борисов го е страх от съдебната реформа и реформа в службите заради стари грехове и предпочете взрив в България, но да няма реформи в службите и съдебната система.

Това не бяха гениални ходове на шах, нито невероятни политически стратегии. Това бяха ходове от страх, които освен, че хвърлят държавата отново в хаос, накърниха и самите интереси на Мария Габриел и на хората, които гласуват за партия ГЕРБ. Жалко, защото имаше много по-добри възможности за страната ни.

Страхът е най-лошият съветник!"

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук