Президентът Румен Радев няма да оттегли указа си, с който праща кабинета за гласуване в Народното събрание. Това стана ясно от позиция на Президентството. 

Както БЛИЦ писа по-рано от ПП-ДБ призоваха държавния глава да оттегли указа си, за гласуване на кабинета "Габриел", тъй като част от министрите признали, че не са се съгласявали да са част от кабинета.

От формацията се обърнаха и към председателя на парламента Росен Желязков да не вкарва гласуването на кабинета в дневния ред на парламента утре.

Ето я и цялата позиция на Радев:

В съответствие с Конституцията при получен изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът издава указ, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от съответната парламентарна група.

Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър- председател.

Кои са министрите, предложени от Габриел за нов кабинет ВИЗИТКИ

Припомняме, че по-рано днес Мария Габриел отиде при държавния глава с папка с изпълнен мандат за кабинет. От ПП-ДБ обаче обявиха, че той не е съгласуван с тях и не са подписали коалиционното споразумение, което по-рано тази седмица заедно изготвяха.

Предстои да стане ясно дали все пак няма да се достигне до някакъв консенсус и правителството с премиер Мария Габриел ще бъде прието в НС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук