Има безспорно доказателство за много сериозно процесуално нарушение при образуването и по хода на частния характер на наказателното дело, водено от Миталов. Става дума за временната промяна на мярката, която е била забрана за напускане пределите на страната, каза пред БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов. 

"Тя е разгледана не така, както е поискана, защото тя е поискана като промяна на мярката въобще за бъдеще. А съдията е присъдил всъщност едно временно изключение единствено за събитието", коментира Кирилов.

По думите му има сериозни притеснения във връзка с разпределението на делото и прокуратурата е "заобиколена".

"В интерес на истината тя дори е уведомена, след като обвиняемият се завръща в България. Никой не е правил преценка на обстоятелствата дали при това излизане извън България, има риск обвиняемият да се укрие", посочи той. 

Министърът на правосъдието каза, че са налице множество такива процесуално-технически нарушения. Аз не приемам становището на експерта, който е прегледал тези факти и обстоятелства, каза Кирилов.

"Ако се докаже корупция, корупцията е престъпление, тя е извън обхвата на дисциплинарнта отговорност, която може да вземе висшият кадрови орган на съдебната система", добави министърът.