Опасна предизборна игра с пенсиите започна „Продължаваме промяната”, пише „Стандарт”.

Хората на Кирил и Асен, които брокерството е висша ценност, посегнаха на най-милото на българите – парите му за старост.

Да се разреши на частните пенсионни фондове да инвестират по-рисково средствата в тях, натрупани за допълнителна пенсия, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от ПП-ДБ в Народното събрание.

С промените се предлага фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване, където се събират парите ни за втора пенсия, и тези за допълнително доброволно осигуряване, където хората си внасят пари за трета пенсия, да могат да инвестират в алтернативни инвестиционни фондове.

Целта според вносителите е така да могат да реализират по-голяма доходност. В момента по-голямата част от инвестициите на частните пенсионни фондове са в държавни ценни книжа и много малка част са в акции, а това не носи висока доходност.

Според депутатите, вносители на промените, новите правила биха засегнали и осигурените българи в тях, тъй като те имат интерес от постигането на по-висока доходност от инвестицията на техните осигурителни вноски.

От промените обаче ще се възползват най-вече самите алтернативни инвестиционни фондове, които ще привлекат допълнителни средства.

До момента основните им източници за финансиране са средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове с подкрепа на малка група професионални инвеститори, посочват депутатите в мотивите си.