За мнозина интригата на местните избори през октомври е София. Влизането в кметската надпревара на Мая Манолова, която като омбудсман се радваше на 63% одобрение (проучване на „Тренд“ от февруари т.г.), постави под съмнение безалтернативността на ГЕРБ в столицата.

Йорданка Фандъкова досега печели вота в София три пъти още на първия тур. Сега, според някои социолози, е вероятен втори тур Фандъкова – Манолова.

И тук идват въпросителните – ще успее ли Манолова едновременно да мобилизира левия електорат и в същото време да привлече по-широка подкрепа, за да изпревари други кандидати в традиционно гласуващата в дясно София, при евентуален втори тур коя от двете дами би успяла да спечели т.нар. градска десница.

Свои кандидати в София издигнаха също Демократична България - арх. Борислав Игнатов, и „Спаси София“, която ще участва с един от основателите си арх. Борислав Игнатов. Намерение да издигне свой кандидат обяви и „Воля“ на Веселин Марешки.

Макар регистрацията на кандидатите да продължава, вече се очертаха имената на основните политически сили в областните градове. 

Пловдив
Още през юли сегашният кмет Иван Тотев обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат. ГЕРБ залага в надпреварата на областния управител Здравко Димитров – спортист, състезател по баскетбол в ЦСКА, в „Академик“ Пловдив и в националния отбор, който след спортната кариера се занимава с частен бизнес.

Патриотите издигат Славчо Атанасов – депутат от НФСБ, който има един кметски мандат в Пловдив, след като спечели изборите през  2007 г. като кандидат на ВМРО–БНД и беше подкрепен от ГЕРБ и други десни партии. Участва и в местните избори през 2011 и 2015 г., като и двата пъти стига до балотаж срещу Иван Тотев.

По традиция в надпреварата за Пловдив участва и Дани Каназирева – адвокат, общински съветник от „Съюз за Пловдив“.

Варна
ГЕРБ и БСП изчакваха до последно с обявяването на кандидатите си за крайморския град. Очаквано ГЕРБ издигна сегашния кмет Иван Портних. Изненадата дойде от БСП – социалистите във Варна са решили да преговарят за подкрепа с лидера на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, който се очаква да се яви като независим кандидат.

Според публикации в медиите това предложение на лидера на варненските социалисти Борислав Гуцанов е довело до скандали на градската конференция.

Първите, които обвиха своя кандидат за Варна бяха НФСБ – общинския съветник Димитър Карбов.  

Бургас
ГЕРБ номинира за четвърти мандат сегашния кмет Димитър Николов. БСП издига депутата Николай Тишев, който е икономист по образование.

Патриотите издигнаха кандидатурата на бизнесмена и общински съветник Константин Бачийски, а Движение България на гражданите – Живко Табаков, също общински съветник.

Русе
Инж. Диана Иванова е кандидатът за кмет на ГЕРБ в Русе. Тя е директор на Професионалната гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова" в града.

БСП издигна деутата Пенчо Милков.

Стара Загора
В Стара Загора сегашният кмет от ГЕРБ Живко Тодоров ще се състезава с проф. Иван Върляков - изпълнителен директор на РАО „Тракия” и преподавател в Тракийския университет , кандидат на БСП.

Плевен
Областният управител на Плевен Мирослав Петров - бакалавър по „Контратероризъм“ от Военната академия във Велико Търново и магистър по „Социален мениджмънт”, бивш директор на ОД на МВР, влиза в кметската надпревара като кандидат на ГЕРБ.

БСП издигна Илиян Йончев – общински съветник, ръководител „Секретариат, европейски програми и проекти” в Медицинския университет в Плевен.

Благоевград
ГЕРБ подкрепи кандидата за трети мандат Атанас Камбитов. БСП ще избира между независимия Димитър Ирибозов и партийна кандидатура – на Николай Шушков.

Велико Търново
Изненадващо БСП издигна като кандидат за кмет на старата столица депутата и бивш спортен министър Весела Лечева. Тя ще се изправи срещу сегашния кмет Даниел Панов, кандидат на ГЕРБ.

Кърджали
Местната организация на ДПС номинира сегашния кмет Хасан Азис. Ако той се включи в надпреварата, ще се състезава за пети поред мандат.

ГЕРБ издига областния управител Никола Чанев. Кандидатът на БСП е областният председател на партията Милко Багдасаров.

Монтана
Златко Живков ще бъде кандидатурата на ГЕРБ и СДС за кмет на Монтана. Той ще се състезава за рекорден шести мандат. БСП издигна Илия Илиев, доктор по философия, управител е на издателство и печатница „Полимона

Добрич
ГЕРБ издигна кандидатурата на Надежда Петкова - общински съветник, заместник-кмет по икономическите въпроси в периода 2007 - 2015 г.

Кандидатът на БСП е безпартийният Георги Петков, управител на фирма в селскостопанския сектор.

Кюстендил
ГЕРБ подкрепя кандидата за четвърти мандат Петър Паунов. БСП застава зад Здравко Милев, издигнат от местен инициативен комитет.

Шумен
Сегашният кмет на Шумен Любомир Христов от ГЕРБ се изправя срещу бившия областен управител Венцислав Венков, подкрепен от БСП.

Търговище
ГЕРБ подкрепя за нов мандат сегашния кмет Дарин Димитров. БСП и АБВ са с обща кндидатура –  Рая Матева, юрист и зам.кмет,

Враца
За нов мандат се кандидатира Калин Каменов, подкрепен от ГЕРБ. БСП издигна кандидатурата на бившия зам.-кмет на Враца и бивш областен управител Момчил  Младенов.

Пазарджик
БСП реши да подкрепи независимия предприемач Благо Солов. ГЕРБ издигна кандидатурата на бившия директор на противопожарната служба в града комисар Иван Панайотов. Сегашният кмет Тодор Попов се отказа от надпреварата.

Сливен
Кметът на Сливен Стефан Радев от ГЕРБ се изправя срещу депутата и бивш кмет на града генерал Кольо Милев, кандидат на БСП.

Габрово
Срещу кмета Таня Христова, кандидат на ГЕРБ, БСП издигна главния редактор на патийния вестник "Дума" Ивелин Николов

Видин
Тук се изправят сегашният кмет Огнян Ценков, издигнат за нов мандат от ГЕРБ, и Любомир Георгиев, директор на Английската гимназия в града, кандидат на БСП.

Перник
ГЕРБ подкрепя за нов мандат сегашният кмет  Вяра Церовска, БСП издигна кандидатурата на депутата Станислав Владимиров

Ловеч
Две жени се изправят в кметската битка в Ловеч. Сегашният кмет Корнелия Маринова е подкрепена от ГЕРБ. БСП реши да не издига партийна кандидатура, а подкрепя Радина Банкова – председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил.

Хасково
Областният управител Станислав Дечев е кандидатът за кмет на ГЕРБ. БСП издигна кандидатурата на банкера Коста Стоев.

Ямбол
Сегашният кмет Георги Славов обяви, че ще се яви като независим, след като ГЕРБ издигна кандидатурата на областния управител Димитър Иванов. БСП издигна за кмет областния председател на социалистите Катя Георгиева.

Смолян
ГЕРБ подкрепи за трети мандат Николай Мелемов. БСП издигна бизнесмена и общински съветник Стефан Сабрутев, който бе кандидат на социалистите и на предишните кметски избори.

Разград
Сегашният кмет от ГЕРБ Валентин Василев ще се бори за нов мандат. БСП издигна бившия кмет Денчо Бояджиев, който на предишните избори загуби вота от Василев на балотаж.

Силистра
ГЕРБ застана зад кандидатурата на сегашния кмет  д-р Юлиян Найденов. Бившият евродепутат Момчил Неков е кандидатът за кмет на БСП.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: vesti.bg