След като хората са предпочели бъдещият президент да е Румен Радев, това ще е президентът, за който ние ще работим, за да бъде страната ни стабилна. Така Иван Тотев, кмет на Пловдив и лидер на ПП ГЕРБ за Пловдив град коментира резултатите от изборите за президент и вицепрезидент, предаде „Фокус".
Според Тотев резултатите трябва да се приемат и да се направят съответните изводи. „65 000 гласа за ГЕРБ в Пловдив е добър резултат, въпреки че като цяло не може да се каже, че ГЕРБ са се представили добре”, посочи Тотев. Той припомни, че това са повече гласове отколкото миналата година на кметските избори, което показва, че потенциалът на партията в брой гласове си го има. „Аз не знам дали има друга партия, постигнала такъв потенциал с 1 200 000 гласа, което затвърждава позицията на ГЕРБ”, каза Иван Тотев. Според него, ако това се запаси така, при евентуални местни избори резултатът за ГЕРБ би бил много добър.

Тотев обаче не отрича и фактa, че Радев е получил по-голяма подкрепа в Пловдив – 86 000 гласа от хора, предпочели другия кандидат. „Не е тайна, че единият кандидат бе приет добре от хората, другият – не беше приет. Г-жа Цачева е един прекрасен и много подготвен човек и мисля, че тя би била един много добър президент”, каза Иван Тотев.

Според него има и елемент на протестен вот, акумулиран от различни причини, които тепърва ще се анализират. Пак според пловдивския кмет, причината за този вот не е на местно ниво, този път не става дума само за конкретни градове, а за цялата страна. „Има нещо на централно ниво, което е предизвикало този вот”, каза Иван Тотев.