Министър Виолета Комитова уволни председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Апостол Минчев. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Причината е проявеното от него своеволие да спре всички строителни дейности на Агенцията. Инж. Минчев е разпоредил писмено преустановяването на работата и изтеглянето на техниката до второ нареждане.

По този начин досегашният шеф на АПИ си е позволил да води политика, която е в разрез с политиката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Писмото за спиране на всички проекти, свързани с ремонти и реконструкция на републикански пътища на практика блокира дейността на фирмите.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова кани всички кметове и фирми, засегнати от писмото, подписано от г-н Минчев, на среща в министерството в петък – 23 юли, от 11.00 ч.

Припомняме, че Минчев е на поста си по-малко от 2 месеца. Официално неговото назначаване бе обявено на на 27 май в 17:00 ч със следното съобщение:

Апостол Минчев е назначен за председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Той е строителен инженер по транспортно строителство със степен магистър. Има дългогодишен опит в проектирането и строителството на пътища. Ръководил е екип при изготвяне на проекти за пътни обекти и съоръжения. Бил е директор на Областно пътно управление Шумен.

В същото време стана ясно, че Министрите на финансите Асен Василев и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова изпратиха днес сигнал до Главния прокурор на Република България Иван Гешев, съобщиха от МФ.


В него се сезира Прокуратурата на Република България за действията на Агенция „Пътна инфраструктура“ по разходването на средства от държавния бюджет на Република България, установени в хода на съставянето на анализ за разходването на средства от държавния бюджет от Министерството на финансите въз основа на документи и справки, предоставени от АПИ.

Към сигнала са приложени доклади към УС на АПИ от директора на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ (ППИ) в Агенцията, които съдържат допълнителни и извънредни задания за ремонти. В тях пише, че към момента дирекция ППИ не разполага с необходимия финансов ресурс за обезпечаване на задания и „необходимите средства да бъдат осигурени чрез целево финансиране (Постановление на Министерския съвет)“.