Да подпомогна с една опорка ДБ, които досега твърдяха, че не са в коалиция с БСП в правителството, защото видите ли имали двустранно споразумение само с ПП, но не и с БСП.

Това заяви д-р Борислав Цеков от Център Нова Европа по повод решението на президента Румен Радев да връчи третия мандат на социалистите.

Ето какво още казва той:

"Това твърдение, разбира се, е световна иновация по своята абсурдност - щом участваш в общо правителство и си част от парламентарното мнозинство, което го подкрепя, значи си част от правителствена коалиция, така гласи конституционната наука. Но ето сега как могат да обяснят участието си в правителство с мандата на БСП:

Ние участваме - следва да кажат от ДБ - в това правителство, но не сме в коалиция с БСП, защото мандатът всъщност не е на БСП - те само технически го взимат, съвсем формално и за малко го взимат.

Но мандатът по своята същност е на президента. Тук може да се включи и някой ДБ-ейски конституционен експерт, като Смилов или Славов, с ново и още по-иновативно твърдение - че доказателство за това, че според ДБ мандатът е президентски, а не на БСП, е систематичното място на процедурата по чл. 99 от Конституцията - в главата, която урежда държавния глава.

И цялата соросоидна общност мъдро ще кима с глава. А Калин Янакиев и Ивайло Дичев ще напишат задълбочени есета за ономастиката на мандата и неговата когнитивна релация с президентската институция, като сакрално изражение на държавотворния топос. Шегата настрана - любопитен съм какво лицемерие ще пръкнат този път."