Така е честно спрямо избирателите, които бяха подложени на нечуван тормоз в тази кампания. Това предлага общинският съветник в Столичния общински съвет от ВМРО Карлос Контрера в навечерието на първата сесия, която ще се състои утре – 13 ноември.

В изминалите два мандата ВМРО-Българско национално движение винаги е декларирала с кого ще работи и как ще се работи. Ето защо моето предложение е де юре изборът да е таен, за да се спази Правилникът, но де факто всички общински съветници да покажем как гласуваме и кого посочваме да бъде пръв сред равни, избирайки председател на СОС. Нали говорим за прозрачно управление - ето го първият тест, ето я първата възможност да докажем, че всичко се случва пред очите на избирателите, дава предложение Контрера.

Той предлага и корекция в правилника на Столичния общински съвет по отношение на заплащането на съветниците. Идеята на Карлос Контрера е заплатата да се сведе до минимална работна, но и участието в бордовете на общински фирми също да е ограничено като заплащане в тези граници. Аргументите за това са ясни - във времена на криза трябва да се пести.

Контрера повдига и една доста коментирана в обществото тема:

Смятам за изключително нужно да се въведе задължението общинските съветници да бъдат тествани за употреба на наркотици преди всяко заседание на СОС. Не за друго - поведението на някои хора е до толкова странно, че буди основателни съмнения за злоупотреба със забранени от закона вещества, категоричен е общинският съветник.

Той иска и Правилникът на СОС да регламентира санкции за кметове, които не се явяват на заседания, не отговарят на питания и се крият от общинския съвет, с което пречат на контрола.

Ето и пълния текст на позицията на Карлос Контрера:

На 13-ти ноември новоизбраните кметове и общински съветници в София ще положат клетва. Предстои труден, противоречив и изпъстрен със скандали мандат поради противоречия, които предизборната кампания задълбочи. Налице са силни разделителни линии на политико-философско ниво между повечето от избраните.

Столичният общински съвет в този мандат ще има огромна, водеща роля в това, което се случва или не се случва в София. Още изборът на председател ще даде ясен сигнал как ще работи общинският съвет.

Както е добре известно, изборът на председател е таен, което дава възможност за предварителни уговорки, задкулисно разбирателство и търгуване на подкрепа.

В изминалите два мандата ВМРО-Българско национално движение винаги е декларирала с кого ще работи и как ще се работи. Ето защо моето предложение е де юре изборът да е таен, за да се спази Правилникът, но де факто всички общински съветници да покажем как гласуваме и кого посочваме да бъде пръв сред равни, избирайки председател на СОС.

Нали говорим за прозрачно управление - ето го първият тест, ето я първата възможност да докажем, че всичко се случва пред очите на избирателите.

Няма да подмина и необходимостта да бъде коригиран правилникът на Столичния общински съвет. На първо място текстът за заплатите на общинските съветници да бъде ясен - една минимална работна заплата, а в прословутите бордове възнаграждението да бъде също фиксирано на една минимална работна заплата. Аргументите за това са ясни - във времена на криза трябва да пестим.

На второ място - смятам за изключително нужно да се въведе задължението общинските съветници да бъдат тествани за употреба на наркотици преди всяко заседание на СОС. Не за друго - поведението на някои хора е до толкова странно, че буди основателни съмнения за злоупотреба със забранени от закона вещества.

Трето - правилникът се нуждае от ясно регламентирани санкции за кметове, които не се явяват на заседания, не отговарят на питания и се крият от общинския съвет, с което пречат на контрола.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук