Необходимо е време, за да се анализират резултатите от изборите. Голямата ни тревога за България е ниската избирателна активност, особено на фона на това, което се случи в Европа. Смятаме, че това е урок за всички партии - да си вземем поука защо всички нас хората не ни харесват. Тази ниска активност представлява и слаба легитимност и слаба представителност на партиите. Това е проблем за държавността. Ниската активност прави значим купеният вот, което е удар по демократичния избор. Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова на пресконференция по повод резултатите от евровота, проведен в неделя (26 май).

"Искаме да поздравим всички, които гласуваха, независимо за коя партия. Това е активна гражданска позиция и заслужава уважение. Най-искрено благодаря и на всички, които ни подкрепиха", добави Нинова.

"Много неща се чуха от вчера до днес, но ще си позволя да опровергая само едно от уважение към хората, които участваха в кампанията. Масово се твърди от вчера, че ядрото и членовете на БСП не са излезли да гласуват. Ето защо - ние имаме 450 005 гласа. Това е ядрото на БСП. Всяко обратно твърдение е упрек към тези хора и неуважение към тях", каза тя.

"Само ние като партия увеличаваме в абсолютен брой гласовете си спрямо миналите европейски избори. Това не се наблюдава при нито една друга партия. Само ние освен това увеличаваме броя евродепутати, които ще пратим в парламента", изтъкна неоспоримите факти лидерът на БСП. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!