Не аз, а Кирил Петков си организира среща с руския посланик. Това заяви на брифинг председателят на “Възраждане” Костадин Костадинов.

“Малко е несериозно, когато министър-председателят, след като се е срещал с руската посланичка, да отправя внушения към мен, че аз съм се срещал с нея. Едва ли не излиза, че само той има право на това нещо. Аз, за разлика от него, не съм си правил официална среща. Срещата беше на концерт, посветен на Трети март. Концертът беше ма 1-ви март в Деня на Москва. Получихме покана като представители на парламентарна група. На тази среща бяхме заедно 5 минути в рамките на дипломатическия протокол”, обясни той.

Костадинов разкри и какво са си говорили двамата.
“Това, което аз й казах, и съм сигурен, че Кирил Петков не е, е, че ние считаме, че трябва да се съхранят живота и сигурността на сънародниците ни в Украйна. Също, че не бива да се допуска българите да бъдат по средата и потърпевши от военния конфликт между Украйна и Русия. Казах й, че в случай на пострадали българи, вината ще бъде и на Русия, защото те са тези, които провеждат тази “операция”, както те я наричат.

Сигурен съм, че Кирил Петков не й е казал това, защото за да го кажеш, трябва да имаш представа за две неща. Първо, да имаш представа за това, че там живеят българи и да ти пука за тях. Второ – трябва да имаш мъжество, за да кажеш нещо подобно на руския посланик, а не да четеш инструкциите, които ти е дал американския посланик”, коментира лидерът на “Възраждане”.

По думите му е “безкрайно нагло” хора, които “не излизат от чуждите посолства”, да правят подобни внушения. Според Костадинов това издава и комплекси.

Той изтъкна още, че България се управлява от национални предатели и американски агенти.
“За нас българите Трети март е национален празник. Когато някой друг реши да го уважи, без значение какъв посланик е, българин или чужденец, трябва да приветстваме това. А не да прилагаме призиви за бойкот на Трети март и националния ни празник или директно за отмяна на националния ни празник, както направиха управляващите”, коментира Костадинов.

Освен това от “Възраждане” се съмняват какви са количествата запаси в Държавния резерв, заяви заместник-председателят на парламентарната група на партията Петър Петров.

Те заподозряха нередности. По думите на Петров е възможно държавата да плаща за поддържане на запасите в частни складове и да продава част от тях на свободния пазар с цел печалба.

“Изниква съмнение дали съдържащите се и поддържаните запаси на стоки, суровини и материали са достатъчни да обезпечат продоволствието на населението в евентуален случай на криза. Изпитваме съмнения, че е възможно да бъдат извършвани вътрешни проверки от страна на Държания резерв и с години разследващите органи да не бъдат уведомявани за подобни липси”, заяви Петров.

По думите му е дълг за депутатите от “Възраждане” е да опровергаят подобни съмнения. “Надяваме се, че ще инициираме такива действия, които да предизивкат проверки и ревизии на количествата хранителни стоки, материали, суровини и горива. Ще изискаме, съобразно възможностите за осигуряване на парламентарен контрол, за осъществяването на подобни проверки и ревизия. Както и за изнасянето на данни пред нас по отношение на това дали Държавният резерв е напълно попълнен”, посочи народният представител.

Той посочи, че съгласно информация от медиите, миналата година държавната агенция е била на трето място сред най-едрите възложители на договори за обществени поръчки със 132 млн. лв. сключени договори.

“Преди три дни бе изнесена информация от Прокуратурата, че няколко души са заловени да крадат нафта от склад на Държавния резерв в Горна Оряховица. В тях са били открити 2,5 тона нафта.Това ни кара да насочим вниманието си към тази държавна агенция. През ноември нейният председател бе сменен”, припомни Петров.