Правителството трябва да поеме отговорност, Димитър Главчев и Калин Стоянов трябва да си подадат оставките моментално, веднага, днес.

Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов във връзка със ситуацията с пожарите в страната.

"Очевидно е, че ние нямаме възможност като държава в момента да се справим с горски пожари", коментира той.  

"Докато държавата дава стотици милиони левове за чужди държави, в случая помощ за Украйна и за издръжка на близо 100 хиляди украински туристи в България, нашата държава гори, изгоряха села", каза Костадинов.

Той отбеляза, че едно тополовградско село е изгоряло. "В с. Воден пожарът отива към локализиране, снощи селото обаче беше пред изгаряне. Оказа се, че няма достатъчно пожарни коли", посочи още Костадинов.

„Помните ли онези БТР-и, които подарихме на Украйна, тогава ни обясняваха в парламента, че на нас не били нужни. Сега се оказва, че трябва да искаме помощ от чужбина“, коментира лидерът на „Възраждане“.

"Ако сега тези БТР-и бяха на разположение, нямаше да се чудим кой да прави просеки", отбеляза той.  

"Оказа се, че имаме само три хеликоптера, които могат да гасят пожари, което всъщност не е точно така - хеликоптерите са шест. Има още три, които са във военноморска база „Чайка“, обаче проблемът е, че нямаме обучени екипажи за тях. Да не говорим, че от тези три само единият е оборудван, защото другите два вече нямат и оборудването, защото им е изтекъл срокът на годност", коментира още Костадин Костадинов.