„Лидерите на институциите на ЕС са единодушни в подкрепата за свикването на първата междуправителствена конференция със Северна Македония за отваряне на преговорните глави без отлагане”, заяви премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски в края на посещението си в Брюксел, съобщи специално за БТА агенция МИА.

Той подчерта, че бъдещето на Северна Македония е в европейското семейство и че това е бъдеще на най-високи демократични ценности, на зелен дневен ред, на възобновяеми източници на енергия, на дигитализация и път, който създава предвидимост и пространство за развитие на младите.

"Тук, в Брюксел, информирах партньорите ни от ЕС за напредъка, който постигнахме заедно с България в задълбочаването на добросъседското сътрудничество. Ясен е и поздравен стремежът на двете страни за намиране на решения и засилване на диалога. В разговори с нашите приятели Шарл Мишел в Европейския съвет и Роберта Мецола в Европейския парламент бе потвърдена откритата подкрепа за свикването на първата междуправителствена конференция", каза Ковачевски.

Проф. Михайлидис от университета в Солун: До 1941 г. България и Македония са едно и също

Той заяви още, че всички в Брюксел са единодушни, че Северна Македония трябва да започне преговори за членство в ЕС веднага.

"Благодарни сме и за солидарността, изразена от страна на ЕС по време на цялата пандемия. По време на кризите показахме какво значи да сме европейци и какво значи за Северна Македония да има подкрепа в най-тежките моменти", каза Ковачевски, поздравявайки Икономическия инвестиционен план за Западните Балкани като важна стъпка, която ще означава реализация тъкмо на такива стратегически проекти.

US конгресмени шокиращо: Първите северномакедонци са стъпили в САЩ преди Христофор Колумб

Той напомни, че започна посещението си със съвместна пресконференция с генералния секретар Йенс Столтенберг в НАТО и че заедно потвърдиха единството по въпросите, свързани с Украйна и необходимостта от деескалация и решаване на въпросите с Русия по пътя на дипломацията, тъй като, както каза, "ние сме НАТО, а НАТО е за мир и диалог, за сигурност и безопасност".

"Завършваме работното посещение със срещите със скъпите приятели в ЕС, домът, към който принадлежим. Връщаме се със силна подкрепа, която ни мотивира да засилим европеизирането у дома", заключи Ковачевски след края на първата си официална визита в европейските институции в Брюксел.