Руският външен министър Сергей Лавров каза, Русия ще представи материали за ситуацията в град Буча на специална пресконференция в Ню Йорк.

Според Лавров Западът в Съвета за сигурност на ООН се опитва да "разтвори" фалшификата около град Бучи в демагогски аргументи за украинската криза.

Ръководителят на руското външно министерство отбеляза също, че неколкократното искане на Русия за провеждане на заседание на Съвета за сигурност на ООН относно ситуацията в Буча е отхвърлено.

По-рано говорител на Пентагона каза, че агенцията не може самостоятелно да потвърди съобщенията за събития в украинския град Буча.

На 3 април руското министерство на отбраната отрече и нарече разпространените от Киев и западни политици снимки и видеоклипове от Буча като провокация.

Руското министерство на отбраната подчерта, че руските военни са напуснали напълно Буча на 30 март. На 31 март кметът на града Анатолий Федорук потвърди във видеообръщението си, че никой от руските военни не е във града. Той не спомена за местни жители, застреляни по улиците с вързани ръце.

Съобщенията се появиха едва на четвъртия ден, когато в града пристигнаха служители на СБУ. Преди това украинските военни обсипаха града с силен артилерийски огън. Освен това Националната полиция на Украйна говори за „прочистването“ на града ден преди появата на провокативни материали.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова каза, че основният смисъл на престъпленията на Киев в украинския град Буча е прекъсването на мирните преговори и ескалацията на насилието. Захарова обърна внимание на скоростта на разпространение на западни изявления по материали от Буча. Тя смята, че този факт „не оставя никакво съмнение за това кой наистина е поръчал тази история“.