Украинският президент Володимир Зеленски назначи сексоложка без никакъв дипломатически опит за посланик в Република България, пише украинското издание "Украинская правда".

Олеся Илащук няма опит нито в дипломацията, нито в публичната служба и досега е била специалист по сексология и скъпоценни бижута. Информацията, че новият посланик в България няма нищо общо с дипломатическата служба, беше потвърдена за изданието от няколко източника в дипломатическия корпус.

Както БЛИЦ съобщи, Илащук ще замени на поста Виталий Москаленко.

Твърди се, че новоназначената посланичка вече е започнала да придобива опит в новата професия. По-специално -  тя е участвала в общото събрание на посланиците на Украйна, което се проведе през 22-25 декември в Киев и Николаев.

Междувременно проблемът е, че преди това тя не е имала опит да работи като международен специалист, пише украинското издание.

Биографията на новата посланичка в България все още не е публично достояние, но тя разкрива някои подробности в двата си профила във Фейсбук, които не са официални, но съдържат лични снимки и друга информация за Илащук.

В единия от тях, Илащук се представя като специалист по обработката на скъпоценни камъни. В профила се посочва, че тя е възпитаник на Висшия съвет на диамантите в Антверпен, организация, която не е университет или образователен център, но предоставя определени образователни курсове.

В по-стария си профил обаче, тя се описва като "клиничен психолог, семеен терапевт, гещалт терапевт, сексолог-консултант".

"Бъдещият представител на Украйна в страна-членка на ЕС и НАТО доскоро се е занимавал с въпроси на гещалт терапията в психологията и сексологията", не могат да повярват и колегите от Украинская правда. В неделя вечерта този фейсбук профил беше изтрит.

 

 

Политическите назначения на поста посланик на лица извън МВнР не са изключителни; подобни решения се практикуваха при много президенти, което често предизвикваше критики. Назначенията без никакъв опит в международната сфера обаче са наистина редки.

Освен това, без по-подробна информация за биографията на новия посланик е трудно да се разбере дали тя има някаква връзка с България, пишат украинците.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук