Още от времето на Де Гол Франция винаги се опитва да се държи като велика сила. На Макрон му е ясно, че НАТО няма как да вземе решение да изпращане на войски в Украйна, но се опитва да вкара Франция на масата при големите.

Това каза в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов - бивш военен министър, в коментара си за идеята на френския президент за войски на НАТО в Украйна.

За него е “пълна глупост” предложението за сключване на “двустранни договори за гарантиране сигурността на Украйна” - нещо, което напомня “коалицията на желаещите в Ирак”.

“Това е нещо, което предлага Макрон и някои други държави, включително и Великобритания - двустранни договори между страните от ЕС и Украйна, тоест всяка една страна да сключи договор с Украйна за гарантиране на нейната национална сигурност… Понеже НАТО няма да участва като цяло, дай да видим кого ще излъжем да се набута още повече в тази война”, добави Каракачанов.

С какво България може да гарантира националната сигурност на Украйна, запита той и отбеляза:

“Тези наши сглобкаджии не го мислят това. Те искат да се подмажат, да се харесат, въпреки че всеки им се подиграва. Не видяхте ли на срещата между Денков и Зеленски - Зеленски се държа с нашия министър-председател като с придворен слуга.”

По думите му, “България се управлява от една сглобка, от хора без грам достойнство, без грам понятие какво е геополитика и интереси на България”.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук