България трябва да положи максимални усилия, за да надгради съществуващия капацитет за справянето с миграционния натиск. Това каза Красимир Ципов, заместник-министър на вътрешните работи, пише агенция "Фокус".
 Според него, основното предизвикателство, пред което е изправено Министерството на вътрешните работи, е да бъде усвоена спешната европейска помощ на стойност 160 млн., които миналата година бяха отпуснати. „Средната усвояемост към началото на управлението на правителството на "Бойко Борисов 3" по Фонд „Вътрешна сигурност“ и Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ беше 2% и 8%, в момента е съответно 38% и 46%. България, Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за бежанците имат редкия шанс да получат такава помощ, тъй като възможностите за националния бюджет не са огромни. Това ще помогне страната ни да бъде подготвена във всеки момент за кризисни ситуации“, коментира Красимир Ципов.

Той уточни, че ще се работи в посока за създаване на нов модерен миграционен закон, който да обедини цялата материя, a именно Закона за чужденци, Закона за убежището и бежанците и Закона за гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства.