Идеята за по-ранно започване на учебната година, лансирана от служебния министър на образованието, не е нова, но аз съм скептик за реализацията й, защото преди време правихме социологическо проучване по темата.

То показа, че близо 2/3 от родителите са против учебните занятия да не започват на 15 септември, а две седмици по-рано, заяви в Стара Загора бившият министър на просветата и настоящ народен представител от ГЕРБ Красимир Вълчев, пише "Монитор".

Той припомня, че за разлика от повечето европейски държави учебната година у нас започва традиционно по-късно, това било исторически наследено, във времето е имало и други опит за изместване на началото, но всички те станали безуспешни.

По думите на служебният министър, академик Николай Денков по-ранното начало щяло да компенсира поне част от пропуските заради ковид-пандемията.

Вълчев смята, че подобен експеримент няма да бъде посрещнат добре и от учителите, той разкритикува пропуснатото време за доставяне на бързи антигенни тестове и смята, че пращането на учениците от началния курс в онлайн-обучение е било неоправдано от здравна гледна точка.

Като водач на групата народни представители от Старозагорска област той смята, че антигерб-реториката от страна на "Продължаваме промяната" съвсем скоро ще даде негативни резултати.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ