Край на регистрациите за участие в местния вот на 29 октомври. За гласовете на хората по места ще се борят кандидати от общо 65 партии и 9 коалиции, съобщиха за bTV от Централната избирателна комисия.

За сравнение на изборите през 2019 г. в надпреварата са участвали 59 партии и 7 коалиции, а през 2015-та – 71 партии и 3 коалиции.

Сега предстои партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети да подадат заявления за регистрация в Общинските избирателни комисии (ОИК) не по-късно от 40 дни преди изборния ден (до 17:00 ч. на 18 септември).

Листи

Кандидатските листи за общински съветници ще се регистрират пред ОИК до 26 септември, а ден по-късно в ЦИК ще изтеглят чрез жребий поредните номера на партиите и коалициите в бюлетината.

Номерата на местните коалиции и независимите кандидати следват след номерата в бюлетината на партиите и коалициите, съгласно поредността на вписването на заявлението във входящия регистър на Общинската комисия .

Началото на предизборната кампания е 30 дни преди изборния ден - от 29 септември, а нейният край е в 24:00 ч. на 27 октомври. Денят преди вота ще е за размисъл.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук