Срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп ще се проведе на 16 юли в Хелзинки. Държавните лидери ще обсъдят перспективите пред отношения между Москва и Вашингтон, както и актуални международни теми.
Информацията бе потвърдена и от Белия дом, съобщава „Ройтерс”. От американската администрация добавиха, че на преговорите ще бъдат засегнати и въпроси, свързани с международната сигурност.

По думите на помощникът на руския президент Юрий Ушаков, срещата ще продължи няколко часа и ще започне с разговор очи в очи. Президентите ще отделят внимание на теми като отношения между двете страни, уреждането на конфликта в Сирия и разоръжаването. Не е изключено да бъде прието и общо заявление по темата.

В същото време вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс изрази мнение, че най-вероятни изглеждат въпросите за руската намеса в изборите в САЩ, икономическите отношения между САЩ и Русия, както и ситуацията в Сирия и в Украйна.
 
Путин и Тръмп са се срещали два пъти. През юли 2017 година президентите проведоха пълноценни преговори по време на срещата на Г-20 в Хамбург, обсъждайки проблемите на двустранните отношения, както и сирийската и украинска криза.
 
През ноември двамата разговаряха в кулоарите на Азиатско-тихоокеанския форум във Виетнам. След това проведоха няколко телефонни разговора.

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ