"Все повече нараства вероятността това да ни е последното заседание. Работихме на високи обороти, постигнахме основните си задачи да се организират честни и свободни избори.

Гасихме пожари, запазихме хладнокръвие, въпреки политическите провокации и инсинуации, запазихме основните приоритети на България" - това отчете служебният премиер Димитър Главчев преди днешното редовно заседание на Министерския съвет.

То се очертава да бъде и последното за това правителство, тъй като се очаква следващата седмица в длъжност да встъпи служебният кабинет на Горица Грънчарова. Тя има срок да реши с кои министри ще работи до 19 август.

"До края на годината страната ни ще изпълни и последният критерий за еврозоната", посочи Главчев.

Той отчете и, че кабинетът му е изготвил 20 закопроекта, които са внесени в парламента. Сред тях са промени в Закона за движение по пътищата, които целят да се намали пътният травматизъм.

"По странен начин ни се наложи и един друг приоритет - Националната детска болница. Първият етап, който е разчистване на терена, вече е приключил и то месеци преди първоначалните разчети, които с години не бяха изпълнявани", продължи Главчев.

"Представителите, които се състезаваха от името на България, успяха да направят най-успешната Олимпиада от 20 години насам. Тук не си приписваме никакви успехи, като цяло държавата длъжник.

Колкото и средства да дава държавата, те няма да са достатъчни, но трябва да благодарим на спортистите, които прославиха България", коментира още той.

"Има принос българското правителство, тъй като спортното министерство намери спонсори именно за вдигането на тежести, тъй като ги грозеше опасността въобще да не участват в Олимпиадата, да се платят нужните такси и да се финансира олимпийската подготовка.

Отделно от това, ще бъдат изплатени премии до всички до осмо място", увери премиерът.

За златен медал на спортистите от олимпиадата се полагат 250 хил. лв., за сребърен - 200 хил. лв., а за бронзов - 100 хил. лв.