Да се спре с политическите назначения в държавните и общинските фирми, за да заработят те както трябва. Около това становище се обединиха на среща днес лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.
По думите им мениджърите на предприятията трябва да се назначават с конкурс, а не по политически причини.
 
„Всички сме на едно мнение, че трябва да положим максимално усилия, да гарантираме по-малко бюрокрация, повече контрол на държавата върху икономиката за нейното изсветляване и борба със сивия сектор. Ние поставихме въпроса за защита на правата на работещите хора. Представихме внесения от нас закон за държавните и общинските предприятия, който вече е в парламента. Той е в резултат на нашето обещание за държавна политика в областта на икономиката и постигнахме съгласие, че е добре да се извадят от бордовете и от управлението на държавните предприятия политическите назначения. Да се правят професионални назначения на конкурсно начала, така че там, където държавата и общините участват, да се гарантира едно не политическо, а професионално и прозрачно управление на тези предприятия. Обща е тревогата ни за кадрите в България. Обща е оценката ни, че с новия закон окончателно се закриват професионалните училища и това ще лиши бизнеса от кадри, които и без това не им стигат в момента. Ще предложим мерки, които да доведат до това образованието да подкрепи икономиката, а не да бълва безработни млади хора. Общата цел е и да задържим младите хора в България” – заяви Корнелия Нинова.
 
„КРИБ като най-голямата работодателска организация се стреми да партнира и да дава експертна помощ на абсолютно всички политически сили. Ние добре работим с БСП, независимо дали са в опозиция, или в управлението. Целта е България да стане едно добро място за бизнес. Радвам се, че намираме общи точки и срещаме разбиране. И не надявам, че г-жа Нинова и нейните колеги ще продължат да подкрепят инициативите на КРИБ, тъй като това ще доведе до развитие на икономиката ни. Прекалено много станаха юристите и икономистите, а няма инженери, химици, които да работят в заводите” – заяви Кирил Домусчиев.
 
Двете страни са се обединили около идеята, че трябва да се наблегне на българско производство, като се акцентира върху малките фирми. През 2020 година парите от ЕС ще спрат, трябва да се развива нашата икономика, допълниха те.
 
Яна АТАНАСОВА, БЛИЦ