„Вероятността от сериозна ескалация на напрежението и война е близка до нулата. Може да има отделни провокации, но не виждам основания за такъв конфликт. В последните дни самите украински власти се опитват да внесат един по-умерен тон в дискусията. Те са там и знаят най-добре за какво иде реч. Дойде и опровержение за това и от руската страна.” Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в предаването „Лице в лице” по бТВ.

Според него Народното събрание, министър-председателят и министърът на отбраната действат спокойно и уверено в ситуацията. „Смятам, че това дава известна сигурност на българските граждани. На фона на всички останали кризи, не бива да им създаваме допълнителни притеснения за нещо, което няма да се случи”, коментира той.

По думите на Вигенин България трябва да направи всичко възможно да помогне за деескалацията на напрежението и това е единственият път за стабилност и сигурност в целия регион. „Да намалим малко децибелите, да спрем излишното напрягане на хората и на позициите на страната и да се опитаме да търсим дипломатическите решения”, призова Кристиан Вигенин.

Той даде пример с предстоящо негово посещение в Москва като вицепрезидент на Парламентарната асамблея на ОССЕ, където ръководството на организацията ще разговаря с руските си колеги. 

„Колкото повече си говорим за стабилност, сигурност и възможност за деескалация, толкова по-лесно ще постигнем този резултат”, посочи той.

„Тези решения се вземат от суверенни държави и не може някой друг да ни каже къде и как да членуваме”, коментира Кристиан Вигенин на Москва НАТО да се оттегли от България.

„От друга страна, нашите партньори от САЩ, които са водещата сила в НАТО, трябва да са наясно, че в такъв тип диалог не могат да влизат и да вземат някъде другаде решения вместо нас. Това сме го играли преди години, мисля, че времето на това свърши.  България е суверенна държава и има правото да участва, когато се вземат решения за България”, добави той.

Според заместник-председателя на Народното събрание усилията на Русия с тези провокации са насочени към предотвратяване на присъединяването на Грузия и Украйна към НАТО, а от  другата страна НАТО се опитва да спази вече поетите ангажименти към тези две страни.

Кристиан Вигенин коментира спекулациите, че се създава нов ляв проект така: „Вероятно част от хората, които се чувстват леви, виждат пространство, в което да се инсталира нов ляв проект. Аз такова пространство не виждам. Проект, който е оглавен или иницииран от Мая Манолова няма особена перспектива. Това го показаха и последните избори.“