Не минава ден Сергей Станишев да не се срещне или закачи със столичния кмет Бойко Борисов. Замина за Москва Борисов и хоп! - кабинетът щял да обявява криза, извънредно положение в столицата, заради боклука! Очаквано Борисов прекрати посещението си и взе най-близкия полет от руската столица, върна се спешно, като кацна на летище „София", без да минава през чакащите го журналисти!
Станишев може да си отдъхне спокойно - Борисов пак е тук, коментира в блога си www.lubamanolova.info журналистката Люба Манолова.

Днес премиерът щял да обяви криза в столицата заради боклуците, три доклада отлежавали на бюрото му преди редовното заседание на Министерския съвет - обяви водещият Николай Бареков в сутрешното предаване на Би Ти Ви, и то след като повече от 20 минути чете от пресата каква апокалиптична картина била София заради несъбран боклук. Темата за боклука се редуваше с признания на Йоца Амстердам - Сретен Йоцич, че неговият човек в България бил не друг, а Бойко Борисов!

"В България бях в безопасност, защитаваше ме техният разузнавателен сектор, Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София и Николай Гигов, собственик на ФК "Локомотив", с който имах общ бизнес, той беше легален търговец на оръжие. Малко е странно, но какво да се прави, такова беше сътрудничеството".

Това заяви пред съда в Белград Сретен Йоцич, известен като Йоца Амстердам, цитиран от сръбския вестник "Блиц" вчера.

Дългосрочната офанзива на червените стратези - „Всичко против Бойко, всички против Бойко" продължава. Както е казал народът: на страха очите са големи. То не бяха лични обиди и нападки, то не бяха лъжи за падащ главоломно рейтинг на ГЕРБ, то не беше глоба от Комисията по дискриминация, то не бяха закачки за телевизионен дебат, то не бяха тайни конспирации с „Новера" да се откаже от концесията с боклука, то не бяха подмолни агитации с работещите в сметосъбирането цигани да го ударят на стачка, то не бе извънбрачно дете на съратника на Борисов, Цветан Цветанов, та сега на чедото Станишево му се прииска и криза, и извънредно положение да обявява. И то за боклука, след като бе събран!

Вярно е, тук-там може да са останали някой и друг контейнер с боклук, но свършиха ли на Станишев начините да си финансира предизборната кампания, та хукна на вариант да обявява извънредно положение за сметта и да отмъкне още милиони от бюджета?

Какво прикриват социалистите с хода с боклука? Фалират превозвачи, работниците от „Кремиковци" тръгнаха пеша към Министерския съвет разярени, че остават на улицата, земеделци точат зъби за протести по неполучени средства от Европа, от Брюксел на два пъти звъннаха шамари по предложението еврокомисари да дойдели да ни управляват, докато Станишев е премиер, и на фона на апокалиптичната картина на хаоса в държавата, предизвикана от управлението на Станишев, - Доган и Симеон Борисов, сега на Дмитриевич Станишев му се прииска обявяване на извънредно положение!

На всички е ясно, че за управляващите напъните за дясно коалиционно обединение не са никакъв проблем, тъй като те бяха отиграни в движение. Първо се пуснаха недоволни от синьото обединение на СДС с Иван Костов, след това се включиха печално неизвестни партийни креатури от СДС, които обявиха, че напускат парламентарната група /два месеца преди приключване на работата на парламента/, прибави се и гласуваната в комисия 8-процентна бариера за влизане в парламента на коалиции и със синьодесните нещата бяха разрешени летално. Няма проблем, както са тръгнали нещата - в скоро време да бъде обявена мозъчна смърт на дясното. Тогава на пишман лидера Мартин Димитров няма да му остане нищо друго освен да се качи на Моста на въздишките до НДК и да провери на живо дали може да лети.
Ще пропусна въпроса: защо му трябваше на баир лозе на Мартин Д., та да се обединява с Костов преди парламентът да е приключил своята работа. Нищо не му пречеше да изчака края на май и тогава да прави предизборни коалиции, но когато Господ иска да накаже някого първо му взема акъла - твърдят старите хора.

Правителството подаде ръка на голфа и частните предприемачи с парите на данъкоплатците, като включи в националната Стратегия за туризъм и тази дейност. Българинът трудно ще се запали по голфа, колкото и да се напъват държавните чиновници да ни уверяват в обратното. Но да се хърлят бюджетни милони ей, така с лека ръка, за да се пълнят гушите на някакви частни предприемачи - това е повече от скандал. Кристално ясно е и на децата, че голфкомплексите няма да спасят родния туризъм.
Кристално ясно е и, че тези пари ще бъдат хвърлени напразно. Както неоспорим факт е, че Брюксел ни спря два милиарда евро заради корупция по най-високите етажи на властта. И тук идва въпросът: обявяване на извънредно положение заради столичния боклук ли ще върне милионите евро загубени по евро финансирането?
Раздухването на несъществуващ и вече преодолян проблем ли ще върне стотици милиони евро, така ли ще се реши кризата на десетки хиляди семейства на земеделски стопани, взели кредити от банките и днес в невъзможност да ги изплащат и връщат са на път да загубят покрива си?

Развяването на стар проблем в София ли ще осигури реколтата, която тази година българското земеделие няма да има?

Факт е, че столичният кмет пропусна как опонентите му от „Позитано" и ДПС си напазаруваха медии. Факт е, и че кабинетът за едната бройка не се издъни в понеделник, когато бе на път да гласува на близка до ДПС и НДСВ бивша шефка на тотото, да бъдат харизани масивни, скъпоструващи сгради в столицата без търг.
С купени медии и журналисти и най-големите гафове изглеждат като реклама...

Има ли криза с боклука в София, или някой се пробва да пребори Бойко Борисов предизборно?

В студиото на Би Ти Ви тази сутрин един зам.-министър на екологията, Чавдар Георгиев и зам.-кметът на Столична община, Мария Бояджийска бяха поканени на разговор по бъдещото намерение на кабинета да обяви извънредно положение заради криза със столичния боклук. Какво стана ясно от този разговор, според Чавдар Георгиев и какво отговори Мария Бояджийска:

Според Чавдар Георгиев:
1. Три доклада, подписани от министрите на екологията, на регионалното развитие и здравеопазването отлежавали на бюрото на министър-председателя Станишев. Докладите сочели, че в София може би ще възникне епидемия от болести заради ситуацията с преливащия от кофите боклук;
2. Два пъти по-малко, според Бареков и значително занижение на извозвания към Суходол боклук било констатирано в последните седмици;
3. Съществувала опасност от възникване на епидемии, болести и разпространение на зарази заради кризата с боклука;
4. Кризата била от месец и вече компрометирала системата за сметосъбиране и се налагали спешни мерки;

„Ние през цялото време сме контролирали ситуацията, първо, което мога да кажа. Извършвани са проверки, включително с участие на Столичния инспекторат. Предприемани са необходимите действия във връзка с проучване на възможностите за преодоляване на тази криза. Очевидно е, че е бил необходим някакъв период от време, за да се види дали Столична община ще се справи сама със ситуацията, или не", заяви Георгиев.

Мария Бояджийска: „Да, наистина трябва да се съгласим, че Общината имаше проблеми в последния един месец, свързани със сметосъбирането, но те бяха резултат от спирането на дейността и работата на „Новера" неочаквано, при което Общината беше принудена да предприеме спешни действия. Такива мерки са предприети. Ние имаме сключени нови договори за сметосъбиране, което донякъде обезсмисля и обявяването на кризата в момента...
През цялото време ние говорим за система за управление на битовите отпадъци, тъй като дейностите по управление на отпадъци не се разглеждат поотделно. Те са взаимно свързани, както събирането на отпадъците, така и тяхното депониране и обезвреждане. За месец януари имаме 25 853 тона, депонирани в депото в Суходол... на 5 януари, заедно с господин Георгиев и с господин Чакъров /министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров/ кметът откри инсталацията в Суходол за сортиране на битови отпадъци. Освен това, на територията на общината, която е първата община, изпълняваща изискванията за предварително третиране, работят още две инсталации за предварително третиране..."

Кризата беше преди месец, и причините не бяха тайна, изброих ги по-горе. Сега внезапно, в момент когато кметът на София липсва - МС тръгва да приема решение за обявяване на извънредно положение и готовност да поеме делата по справяне със столичния боклук! На фона на медийните пасквили за някакво виртуално извънбрачно дете на съратника на Бойко Борисов - Цветан Цветанов, на фона на „спонтанно" появилите се признания на Сретен Йоцич, че столичният кмет бил неговия човек в България - номерът с боклука направо си е приказка за лека нощ! Но дали е така?

Да се решат проблемите с „Новера" - всичко ли бе направено от кметството?

Мария Бояджийска: Инициативата е била винаги изцяло в Столична община. Ние приканихме нееднократно „Новера" да възобнови работа, изплатихме всички дължими суми, които имахме към месец февруари. Независимо от това, фирмата отказа да възстанови работа и Столична община се наложи да сключи нови договори за почистване на територията на Столична община, които договори осигуряват сметосъбирането и с тяхното влизане сега, от април месец, мисля, че нещата значително ще се подобрят."

Има ли опасност от епидамии, болести заради боклука, който вече е събран?

Бояджийска: „...действително са правени проверки от компетентните органи както от столичния РИОКОЗ, така и от РИОСВ - София. В тези протоколи, няма дадено нито едно предписание към Столична община. Дори в протоколите, които аз мога да ви оставя, от столичния РИОКОЗ, които са компетентни по отношение опазване здравето на населението на територията на общината, мога да кажа, че те дори констатират, че няма конкретни проблеми, които да водят до евентуален риск от епидемия и криза в столицата..." Протоколите са правени миналия месец март. Ако правителството искаше да предприеме нещо, когато действително боклукът не се събираше - можеше да го направи. Тогава се чу за намеса на Главния прокурор, на Агенцията на обществени поръчки...


За какво мечтае Сергей Дмитриевич Станишев?

Да създаде Кризисен щаб, който да предприеме конкретните действия по организиране на сметосъбирането и извозването на генерираните отпадъци. Да се мобилизират необходимите материални, технически и човешки ресурси по решаване на кризата с боклука... Предимството било - правителството имало по-големи възможности и ресурси за справяне с подобна ситуация...Всъщност Станишев мечтае за нещо, което преди две години е отрекъл писмено...
Оказва се, че Станишев явно е забравил, че 2006 година, януари месец, кметът предложи на правителството да бъде създаден такъв Национален кризисен щаб за решаване на проблема с отпадъците, тъй като тогава Общината призна, че наистина не може да се справи сама. В отговора, който даде правителството е записано:

„Създаването на такъв щаб, по смисъла на закона за управление при кризи, би представлявало превишаване на компетенциите на Министерския съвет, нарушаване на закона и конституционните принципи на осъществяване на властта в страната, защото Министерският съвет осъществява общото ръководство на дейностите по управление при кризи, само когато кризата е възникнала или се е разпространила на територията на две или повече области, в гранична за страната зона или в друга държава и засяга български граждани, или на територията на дипломатическите и консулските представителства на Република България. Тези обстоятелства очевидно не са налице. Освен това, по смисъла на закона, дори да е подпомогнат от национален кризисен щаб, Министерският съвет не разполага с изключителни правомощия, които да позволят да дерогира или не спазва законовите текстове за съставянето на подробни устройствени планове, за опазване на околната среда и човешкото здраве. Аз смятам това за достижение на демократичното българско законодателство. Ясно е, че един проблем, нерешен десетилетие, не може да изчезне с магическа пръчка. Ясно е също така обаче, че подходът към решаването му не е предлаганият от Вас. /т. е. за създаване на Национален кризисен щаб/ Подходът следва да е отговорен, държавнически, при който всеки поема своите отговорности и изпълнява своите задължения".


Ех Сергей, ех Станишев, ех мъка!

Т. е. дори да създаде Национален кризисен щаб, Министерският съвет няма изключителни правомощия, които да позволят да отнема и се заема с дейности, тъй като ще изпадне в положение да не спазва законовите текстове за опазване на околната среда... 2006 година премиерът считаше това за постижение на демократичното българско законодателство! А сега?
Този отговор на сегашното правителство бе даден във връзка с отваряне на депото в Суходол и спиране на дейности по балиране, които доведоха до натрупване на 500 000 тона балирани отпадъци, които в момента СО вози в Силистра.
Открийте разликите от 2006 година и сега, 2009 година! Разликата е във факта, че предстоят парламентарни избори и социалистите са в паника как ще накарат хората отново да им повярват и гласуват за тях.
Вярно е, че прокурорът Николай Кокинов миналия месец извиси тревожен глас за здравето на софиянци във връзка с кризата с боклука, но също така е вярно и, че пътят за върховете в йерархията на магистрат налага понякога и компромиси.

На какво разчита Станишев с цирковете с боклука?

Отговор даде съвсем непринудено зам.-министърът му, Чавдар Георгиев: „Това, на което се разчита, е да се отпуснат допълнителни средства от държавния бюджет. Неминуемо тази дейност изисква финансиране".
Дойдохме си на думата - едно 80 милиона никак няма да му дойдат зле на правителството за работа, която вече е свършена. Прозрачно и от сърце!
Само че има законова пречка и тя изисква: в случай, че МС обяви криза и извънредно положение заради столичния боклук, да спре събирането отново на боклука от настоящите фирми като намери основателен мотив за това, да обяви обществени поръчки за подписване на нови договори, да плати неустойки на сегашните консеционери, да уреди проблема с контейнерите дали ще се приберат от сегашните фирми, или ще останат да се ползват от следващите и чак тогава да пристъпи към събирането на сметта.! Нещо като трай Коньо!
„Значи, аз съм един обикновен, тъп гражданин..." заяви Николай Бареков в студиото на Би Ти Ви.
Ти го каза, Бареков, няма да спорим, завършва коментарът си Люба Манолова. /БЛИЦ