Правилата за функционирането на политическите партии и свързаните с тях фондации, трябва да бъдат съпоставими между всички европейски страни. Това не е въпрос на директива или общо европейско законодателство, а на субсидиарност. Това коментира Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката в предишното правителство, предава агенция "Фокус".
Меглена Кунева е предложена от Европейската комисия за член на Комитет, който се занимава със статута и финансирането на европейските политически партии. Целта на Комитета е повече прозрачност, по-ясна посока и повече откритост. 

„Никой не базира националния си закон за партиите и финансирането им на европейска директива. Няма такава. Това е въпрос на субсидиарност. Т.е. има национално законодателство и само ако е много необходимо, се пристъпва към европейско законодателство, което би могло при едно общо европейско законодателство, да даде общо правило за всички страни. Не сме още на този етап, но е важно да съпоставим системите и да видим как функционират“, коментира Меглена Кунева.

Тя допълни, че европейските теми трябва по-често да се дебатират в България, особено за времето на нейното председателство, което според бившия еврокомисар вече е в своята орбита. Това предполага, че България трябва да има категорични позиции по основните европейски въпроси.