Очевидно "Има такъв народ" предпочитат да бъдат господари на мълчанието, до момента това работи, но този период трябва да приключи. И това не се отнася само за Слави Трифонов - не чувам в парламента да се говори за най-важните задачи, които ги интересува хората.

Това каза в ефира на "Тази сутрин" по Би Ти Ви бившият депутат и евродепутат от БСП Петър Курумбашев, който е и един от създателите на предаването "Ку-ку".

Мисля, че от самото начало имаше два възможни избора – очевидно ГЕРБ не можеше да състави правителство, тъй като никой не искаше да ги подкрепи, и стоеше възможността втората сила или да се опита да състави правителство, или да върне мандата.

За мен вторият беше по-очаквания избор, защото ще им трябва подкрепа от някои от партиите на статуквото, както се наричат сега, и Трифонов не би искал да получи такава. Съвсем нормално е да поиска ново доверие от хората, смята още Курумбашев.

Опасявам се че всеки си пише на неговата фейсбук страница, но единствената обща страница се оказва парламента, където обаче всеки си комуникира с неговите хора.

Призовавам всички да внимават с квалификациите един към друг, защото тези думи остават и някой ще ги прочете. Много е опасно един ден да се окаже, че си в коалиция със страхливец или Бибитков. Според мен избирателите няма да дадат много по-различен отговор от сегашните избори и тогава коалициите вече ще бъдат неизбежни.

Според Курумбашев отпадането на ограничението на секциите, което да даде възможност на повече българи зад граница да гласуват, ще е в полза да партиите, които взеха най-много от вота в чужбина на тези избори - ИТН. ДБ и ДПС. От друга страна обаче на този вот тези гласове ще намалеят.

Друга промяна в изборните правила, която ще донесе промяна в изборите, е задължителното гласуване с машини, защото има хора, които работят по-добре с бюлетини.

"Знаете, че е важно и кой е съдия на мача и ще е много интересен отговорът, който ще получим - тези избори бяха организирани от Борисов, но следващите ще са от друго правителство и МВР няма да може да менажира така процеса в махалата, както сега", каза още бившият депутат.

Според него ако БСП получи третия мандат, шансовете да състави правителство са нищожни, тъй като няма как да направи правителство с ГЕРБ, но и да получи подкрепата на ИТН. Но е логично третата сила да го получи.

Между бившите винаги има смесени чувства, заяви Курумбашев по повод отказа на Мая Манолова да подкрепи правителство на БСП. Аз се учудих, че ГЕРБ изпратиха Любен Дилов и Калин Вельов при ИТН и според мен това не беше точно покана за разговор – представете си, че някоя друга политическа партия изпрати за преговори с ГЕРБ Цветан Цветанов.

По кукувски видяхме 5 човека от предаването в парламента, което е прекалено и в рамките на шегата само това е достатъчно той да бъде разпуснат, пошегува се Курумбашев. Това показва, че хората, които са правили предаванията, са били политически и предаването е било много силно.

Като цяло не виждам готовност в политическия елит да разговорят помежду си.

Очевидно и двете които получиха мандата го използваха нетрадиционно, аз се радвам за номинацията на Антоанета Стефанова - не беше хватка от джудото, а шахматен ход.