Целият Европейски съюз губи от това, че България и Румъния не са в Шенген. Така се подриват всички идеали на ЕС. Българската икономика също губи много. Всички тези доводи трябва да се изкажат директно, ясно и точно. За мен приемането в Шенген винаги е било държавна политика.  

Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, който коментира темата за приемането на България в Шенген и вътрешнополитическата ситуация в страната. 

"Частичното участие в Шенген беше отхвърлено преди време. Сега може би трябва да помислим за такова частично членство, като задължително получим конкретна дата за пълноправно членство. Частичното членство има и редица капани, от които също трябва да се пазим. Не можем да се съгласим на частично членство без да получим ясна и точна дата за пълноправно членство.

Ако се съгласим на частично членство с обещание - някой ден ще влезете изцяло в Шенген, това ще означава предателство на националните интереси. България и Румъния трябва да говорят с един глас. Заедно трябва да убедим Австрия и Нидерландия. Много добре се видя, че популизмът и темата за Шенген не печелят избори", категоричен бе той. 

"България има нужда и от стабилност на политическата система. Това е причината и ДПС да подкрепи този кабинет с два гласа. По време на служебните правителства всички реформи бяха спрели и замръзнали. Подкрепихме това правителство, за да има работещ парламент, който да гарантира членството ни в Шенген и Еврозоната и разбира се Конституционните реформи", обясни той.

"Основателни са критиките на г-н Делян Пеевски към премиера. Един министър-председател трябва да бъде лидер. Какъв лидер можеш да бъдеш, ако не поемаш отговорност и не решаваш проблемите на хората? Трябва ни силно авторитетно лидерство, което да ни върне на евроатлантическия път. Делян Пеевски не се е самопредложил за премиер. Въпросът е кой може да лидира дневния ред на България в тези сложни времена. Оказва се, че г-н Делян Пеевски може да решава сложните проблеми на страната. Не го казвам аз това. Неговите политически опоненти до вчера днес излизат и казват: "ДПС е фактор за стабилност", каза той.

"Санкциите "Магнитски" са административен процес и ДПС винаги е казвало, че това е нещо, което се случва в Щатите. Г-н Пеевски, доколко знам, води процес в САЩ. Но заедно с това винаги сме казвали, че страната има нужда от евроатлантическо правителство. И всичко, което той прави, заслужава внимание. Той говори това, което мисли, говори това, което е част от неговата ценностна система. Може би това е новият стил, с който трябва да свикнем", посочи евродепутатът.

На въпрос дали ДПС е готова неин председател да стане етнически българин, той отговори: "ДПС винаги е била мултиетническа партия, гражданска партия, отворена към всички". 

Попитан дали той самият би могъл да се кандидатира за председател на партията, Кючюк каза: "Аз съм отдаден на работата, която върша. Благодарен съм на хората, които са ме подкрепяли много през годините. Искам да помагам на страната си в отстояването на държавните ѝ цели". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук