Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев ще отстъпи челното място в кандидат-депутатската листа в Бургас на своя министър Стефан Данаилов, съобщава “Всеки ден”, позовавайки се на източници в средите на червените. Сред бургаските социалисти упорито се говори, че за пръв път партиен лидер няма да оглави изборната листа.
На предишния парламентарен вот настоящият премиер бе излъчен тъкмо от Бургас. В качеството си на лидер на БСП президентът Георги Първанов два пъти бе избиран за депутат с гласовете на бургазлии.
Вчера Общинският съвет на БСП отново реши да предложи Станишев за водач на местната листа. Бургаските социалисти се заканиха да настояват именно партийният лидер да бъде начело. Оставиха си обаче резервен вариант – “при невъзможност от негова страна” честта ще се падне на сегашния министър на културата, който е и червеният политик с най-висок рейтинг в държавата.
Вероятността Данаилов да приеме е голяма, тъй като партията разчита чрез него да вдигне падналия си рейтинг. Дълго Бургас бе считан за червена крепост, но на изборите през миналата година столетницата бе пратена в опозиция в местния Общински съвет. Рейтинговото острие на БСП ще брани партийната чест, шегуват се бургаски социалисти. Самият Станишев щял да съсредоточи усилията си в 25-и многомандатен район в столицата.
В местната организация обаче са разделени на два лагера – на “млади” и “стари”. Младите настояват листата да бъде оглавена от “свой човек”, бургазлия. На тези критерии отговарял водачът на червените общински съветници Павел Маринов. Залагането на кандидатура от национален мащаб, щяло да доведе до загуба на гласове. Твърдото крило обаче не било навито на този вариант. Тяхната позиция споделя и партийният лидер. На последния пленум на БСП Станишев казал пред тесен кръг партийни другари, че положението в Бургас се влошава. Местните общински съветници влезли в колаборация с ГЕРБ, вместо да следват червената линия да се противопоставят и разобличават опонентите си. Затова Станишев ще заложи на популярното лице на Данаилов като консенсусно и широко приемливо лице.
“Към него амбиции имат всички. Учудвам се, че не са го предложили навсякъде”, коментира пред “Всеки ден” лидерът на БСП в Кърджали Милко Багдасаров. И там ще разчитат на Ламбо. Чрез него ще търсят реванш за драмата на миналите избори. Преди четири години Стефан Данаилов успя да мобилизира 18 000 гласа в своя полза, но тогава системата Д`Ондт оряза безпрецедентния за Кърджалийско вот в “червено”. Последваха подписки от разочарованите избиратели и невиждано напрежение. “Данаилов е най-сериозният вариант, за да бъде даден отпор на ДПС и десетките хиляди симпатизанти да получат очаквания реванш“, убеден е Багдасаров. /БЛИЦ