Русия е загрижена за постъпващите данни за характера на американската "сделка на века" за уреждане на израело-палестинския конфликт, заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с неговия йордански колега, предават световните агенции.
 
„Говорихме много за перспективите за уреждане на Близкия изток. Ние сме загрижени за това, което се случва в региона, което се случва в палестинските територии. Ние не се съмняваме в необходимостта да се придържаме изцяло към международната правна рамка, която е била създадена от световната общност под формата на резолюции на Съвета за сигурност на ООН и арабската мирна инициатива”, каза Лавров.
 
Според него, Москва разглежда решението на въпроса изключително "на основата на създаване на две държави, тъй като други едностранни действия няма да доведат до нищо добро".
 
„Разбира се, много се тревожим за незаконния дестабилизиращ характер на решенията на Съединените щати за Ерусалим, за Голанските възвишения, както и за контрапродуктивността на опитите на американските колеги тайно да измислят някаква „сделка на века“, която досега никой не е виждал”, каза Лавров.
 
„Но появяващите се коментари за това какво представлява в същност тази „сделка“ предизвикват у нас най-дълбоката загриженост“, каза той.