Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини украинските власти, че отстъпват от предложенията си за прекратяване на огъня в Украйна, изнесени на последната им официална среща в края на март в Истанбул и вероятно го правят под диктата на Вашингтон, предадоха световните агенции.

“Украинската страна представи на групата преговарящи предложение за споразумение, в което видимо отстъпват от най-важните договорености, постигнати по време на срещата в Истанбул на 29 март”, заяви Лавров на пресконференция в Москва.

“Тази поредна проява на неспособност да се постигне договореност демонстрира истинските намерения на Киев, които в крайна сметка целят да провалят преговорите, отхвърляйки вече постигнатия напредък”, каза още руският външен министър.

Според него в предложенията, направени в Турция, украинската страна е изключила Кримския полуостров от гаранциите за сигурност и териториален интегритет, за които настоява Киев. Лавров посочва, че в новите искания Украйна настоява за директни преговори между Владимир Путин и Влодимир Зеленски, на които да бъдат решени статутите на Крим и Донбас.

“В това виждаме, че режимът в Киев е контролиран от Вашингтон и неговите съюзници, които подтикват президента Зеленски да продължи войната”, настоя Сергей Лавров. Въпреки всичко това Русия продължава с усилията си “да продължи преговорния процес” и ще предложи в скоро време свой проект за мирно споразумение.

По-рано същия ден властите в Киев обвиниха Унгария че активно “подкрепя Путин” във войната срещу Украйна, ден след като унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви открито готовността си да заплаща руски природен газ в рубли, в пълно противоречие с голямата част от държавите членки на ЕС.

Обявеното решение на Орбан дойде три дни след историческата му победа на парламентарните избори в страната в неделя, която му гарантира четвърти последователен мандат. Изявлението му бе предшествано от решение на Европейската комисия в сряда да започне наказателна процедура срещу Унгария за корупция и потенциално да лиши страната от над 7 млрд. евро средства от ЕС.

“Будапеща премина на следващия етап: да помага да Путин, в неговата агресия срещу украинците”, заяви в официално комюнике от Киев говорителят на министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко, според когото Унгария “разрушава единството на ЕС” с обявената позиция.

“Киев оценява изявленията на унгарската страна, за готовността є да заплаща руски газ в рубли като неприятелска позиция спрямо нашата страна”, настоя говорителят, който определи като “цинично” предложението на Будапеща да е посредник в организирането на мирни преговори между Русия и Украйна.
“Ако Унгария наистина иска да сложи край на войната, трябва да направи следното: да спре да руши единството на ЕС, да подкрепи новите санкции срещу Русия и да подпомогне военно Украйна. А не да създава допълнителни източници за финансиране на руската военна машина”, каза още говорителят.