Русия ще подкрепи преименуването на Република Македония, ако това отговаря на интересите на всички страни. Това каза министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров след срещата с гръцкия си колега Никос Коцияс в Москва, съобщиха световните агенции.
 
„Винаги сме подчертавали, че подкрепяме постигането на договореност по този проблем без външна намеса, без установени изкуствени срокове и условия, и сме казвали, че подкрепяме това решение, което ще отговаря на интересите на Гърция и Македония, и което ще получи широка обществена подкрепя. Надявам се, че обявеният договор е точно такъв“, коментира първият дипломат на Москва.

Кипърският въпрос трябва да бъде разрешен, заявиха Гърция и Русия, ден след като беше направена историческа стъпка за разрешаване на спора за името между Атина и Скопие.
 
Коцияс и Лавров обсъдиха редица теми.
 
Руският външен министър заяви: „И Русия, и Гърция призовават за разрешаване на отдавнашния (кипърски) проблем на базата на
резолюции на Съвета за сигурност на ООН и споразумения между двете общности“.
 
Коцияс от своя страна каза, че щом е било възможно да се постигне напредък по въпрос като спора за името с Македония, тогава другите регионални проблеми, като този в Кипър и между Албания и Гърция, също могат да бъдат разрешени.
 
„Нашата страна е разположена в труден геополитически регион, между много кризи – Украйна, Либия, Сирия и Ирак – в този триъгълник на нестабилност“, заяви гръцкият външен министър.