Имаме данни, че се готвят провокации на протеста на пожарникарите в събота. Това заяви началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова.

По думите й лица с криминални регистрации са насърчавани да вземат участие в протестите и да сътворят провокации.

БЛИЦ припомня, че още миналата седмица стана ясно, че Националният синдикат на пожарникарите и спасителите организира протест на 19 февруари заради бюджета и готвените промени в МВР.

"На оперативно заседание бяхме информирани от министър Бойко Рашков, че тече организация в цялата страна от криминално проявени субекти, които срещу заплащане биват стимулирани да участват в протести", поясни тя.

"Част от тези лица, които биват стимулирани да участват и участват в провеждането на тази стегната организация, са купувачи на гласове в различни градове, които са известни на органите на МВР.

А също поне едно от лицата от списъка с 19 души, който премиерът предостави на прокуратурата, също има данни, че съдействат за провеждането на масови протести, въпреки течащият диалог с правителството и разглеждане на конкретни искания", допълни Бориславова.

Наред с това на Министерски съвет (МС) за взели и няколко решение за стъпки за запълване на дефицитите в армията. Става дума за инвестиционни разходи, които са заложени и в бюджета за 2022 г.

Първото е 35,5 млн. лева за радиооборудване за танковете. Отделно от това 60 млн. лева за силите за специални операции и около 99 млн. лева за модернизация на танковете Т-72.

Приели са и промени в НК след критики от ЕК от 2019 година, свързани с актуализиране на наказанията за компютърни престъпления, такива против интелектуалната собственост и посегателствата срещу деца онлайн.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!